4 sneakpeeks på SPEKTRUM 3: URSIDERNE

I denne uge er jeg i skrivehi i en aarhusiansk kælder med min betabuddy Boris Hansen. Du kan følge med på hashtagget #BagomBøgerne på Instragram, hvor du også kan se billeder fra alle vores tidligere skrivecamps.

Eller du kan kigge forbi min forfatterside på Facebook, hvor alle vores #BagomBøgerne-livestreams ligger. Der er både Q&A’s, Gæt & Grimasser med fantasy-sci/fi-YA-tema og et lettere klamt optrin med skumfiduser … 😉

I dag har vi haft #TeaserTorsdag og har delt sneakpeeks på vores kommende bøger – bind 3 i min SPEKTRUM-serie (URSIDERNE) og bind 2 i Boris’ PANTEON-SAGAEN (AKKANAS GÅDE).

Jeg har samlet alle SPEKTRUM-teaserne her. Der er en enkelt oplæsningsvideo med morgenhår, to korte tekstuddrag og en liste over 8 ting du ikke vidste at URSIDERNE indeholdt.

Glæder mig til at dele resten af bogen med dig til september!

HUSK at du kan vinde både SPEKTRUM 3 + PANTEON-SAGAEN 2 før udgivelsen. Der er hele to konkurrencer lige nu. Læs mere på min konkurrenceside lige her.

 

Udgivet i #BagomBøgerne, BOG 3, Der er en første gang for alt..., Forfatterliv, Konkurrence, Nanoris, Oplæsning, Skriveferie, SPEKTRUM, Testlæsere, Ursiderne | Skriv en kommentar

Vind den sidste sølvbillet (og SPEKTRUM 3 før tid!)

Vil du gerne læse PANTEON-SAGAEN 2 og SPEKTRUM 3 før udgivelsen? Så har du muligheden her!

HVAD ER EN SØLVBILLET?
I foråret/sommeren 2017 er der mulighed for at vinde 3 sølvbilletter. Hver billet sikrer vinderen både SPEKTRUM 3 og PANTEONSAGAEN 2 (skrevet af min forfatterkollega Boris Hansen), når bøgerne kommer fra tryk – hvilket kan være adskillige uger/måneder før udgivelsen 16. september!

Sølvbillet 1 + 2 er allerede udloddet via en #BagomBøgerne-skrivecamp i februar og denne konkurrence i forbindelse med Krimimessen i Horsens 1. + 2. april.

Sølvbillet 3 udloddes i perioden 20. til 30. juni, i forbindelse med endnu en #BagomBøgerne-skrivecamp i Aarhus.

SÅDAN GØR DU
Skriv i en kommentar på enten Instagram eller Facebook med en idé eller et ønske du har til EVENTS i forbindelse med udgivelsen af de to bøger 16. september. Du må gerne komme med flere bud, hvis du vil. Og du må gerne like kommentarer med idéer du kan lide!

Hvad synes du kunne være sjovt at vi lavede? Enten events online (fx konkurrencer, livestreams med bestemte temaer) eller events på efterårets bogmesser Fantasyfestival i Esbjerg, Herlufsholm Fantasy Bogmesse i Næstved eller BogForum i København) – eller noget helt tredje?

Vi har selv en masse idéer allerede – men vi vil også gerne lave noget som DU synes er fedt!

TIDSFRIST FOR DELTAGELSE
Du kan komme med dit bud frem til fredag d. 30. juni.

Boris Hansen – Forfatter og jeg udvælger det mest opfindsomme forslag og præmierer det med den sidste sølvbillet – hvilket betyder at du får vores to kommende bøger med posten, så snart de lander fra trykkeriet. Inklusiv personlige hilsener fra os begge, selvfølgelig.

Vi glæder os til at læse jeres bud 

 

Udgivet i BOG 3, Bogmesse, Bogreception, Dilemma, Forfatterliv, Inspiration, Konkurrence, SPEKTRUM, Ursiderne | Skriv en kommentar

Støt et fabeldyr – vind en SPEKTRUM-bog

Hvis du støtter #egebjergfabeldyr med et valgfrit beløb inden d. 14. juni 2017, kan du vinde en SPEKTRUM-bog!

Jeg har skrevet historier til alle fabeldyrsskulpturerne i projekt Egebjerg Fabeldyr, med inspiration fra børnene i Egebjerg (hvor jeg selv bor). Det færdige resultat afsløres til en stor fabeldyrsfest i Egebjerg onsdag d. 14. juni. Derefter udstilles historier, skulpturer og billeder fra forløbet på bibliotekerne i Odsherred, før fabeldyrene køres ud i naturen på Egebjerghalvøen.

Crowdfundingpengene går bl.a. til infoskilte (når fabeldyrene flytter ud i naturen efter sommerferien) og til flere fabeldyrstiltag. Der arbejdes pt. på at lave en fabeldyrskalender og et årligt fabeldyrsløb på Egebjerg Skole.

Udgivet i BOG 2, Forfatterliv, Geminiderne, Konkurrence, Leoniderne, SPEKTRUM, Undervisning | Skriv en kommentar

Sommerkonkurrence: #spotspektrum


SPEKTRUM 3: URSIDERNE
er sendt til tryk – og det skal fejres med en nedtællingskonkurrence!

DET KAN DU VINDE

Månedspræmier (3 i alt for juni, juli og august)
* SPEKTRUM 3: URSIDERNE med en personlig hilsen fra forfatteren – tilsendt FØR udgivelsen 16. september!
* En specialfremstillet SPEKTRUM-kop
* En ekstra, hemmelig præmie (ny hver måned!)

I juni er ekstrapræmien SPRUTTEBOGEN, netop udgivet af Forlaget Alvilda i samarbejde med Spruttegruppen (som også kan findes på Facebook og på Instagram). Bogen er venligst sponsoreret af forlaget.

Hovedpræmie (kun én!)
* SPEKTRUM 1 + 2 + 3 med personlige hilsener fra forfatteren
* En specialfremstillet SPEKTRUM-kop
* En ekstra, hemmelig præmie
* Vinderen får sit navn med i en kommende SPEKTRUM-bog

SÅDAN GØR DU

Tag et billede af noget SPEKTRUM-relateret og upload det til Instagram med hashtagget #spotspektrum. Det kan fx være hvis du spotter en SPEKTRUM-bog (eller forfatteren) – eller hvis du ser noget regnbuefarvet. Det kan også være fanart, en videohilsen eller noget helt andet. Det skal bare have ét eller andet med SPEKTRUM at gøre.

Du kan også deltage på Facebook under dette opslag.

OBS! Du kan deltage lige så mange gange du vil – bare det er unikke bud alle sammen (og selvfølgelig kun billeder/videoklip du selv har taget eller har rettigheder til).

SÅDAN VÆLGES VINDERNE

Månedspræmierne uddeles via lodtrækning.

I slutningen af juni, juli og august trækker jeg én vinder blandt alle nye bidrag til #spotspektrum-hashtagget på Instagram + alle bidrag under Facebook-indlægget fra den pågældende måned (se juni-indlægget her). Altså én vinder pr. måned – 3 vindere i alt.

Hovedpræmien vælges personligt af mig!
I september udvælger jeg det allerbedste #spotspektrum-bidrag for hele sommeren (juni, juli og august) – altså kun én vinder i alt for både Facebook og Instagram!
Jeg offentliggør vinderen af hovedpræmien på Fantasyfestival i Esbjerg lørdag d. 16. september (samme dag som bind 3, URSIDERNE, officielt udkommer). Du behøver dog ikke deltage på Fantasyfestival for at vinde hovedpræmien!


INSPIRATION

Der har været afholdt #spotspektrum-konkurrencer før. Du kan bl.a. se tidligere bidrag i dette galleri eller på Instagram under hashtagget #spotspektrum.


Men … hvorfor lige en blækspruttebog?! 

Hovedpersonen i SPEKTRUM 3 hedder Nasrin. Og hun hækler faktisk den slags blæksprutter som SPRUTTEBOGEN handler om. De snoede arme på de små, hæklede sprutter minder om navlestrenge – og derfor doneres de til neonatal-afdelinger på hospitalerne, så de for tidligt fødte børn kan kramme sig til lidt tryghed, mens de ligger i kuvøsen. Det er et koncept som er startet i Danmark, via Spruttegruppen, og som har bredt sig til hele verden. Lidt sjovt, ikke? 🙂

Vil du vide mere om Nasrin og hendes blæksprutter, må du vente lidt endnu. Men indtil da kan du få et lillebitte uddrag fra starten af bind 3:

 

Udgivet i BOG 3, Bogmesse, Foredrag, Forfatterliv, Konkurrence, SPEKTRUM, SpotSpektrum, Ursiderne | Skriv en kommentar

Vinder(e) af Find på et mord-konkurrencen!

Så er Krimimessen 2017 overstået – og det betyder at min betabuddy Boris Hansen og jeg har valgt hvem der skal vinde vores Find på et mord-konkurrence som vi lavede som opvarmning til messen.

Præmien er en sølvbillet som sikrer vinderen vores to næste bøger i postkassen (SPEKTRUM 3 og PANTEON-SAGAEN 2) lige så snart de kommer fra tryk – hvilket teoretisk kan være ret længe før udgivelsen d. 16. september på Fantasyfestival i Esbjerg.

Der kom rigtig mange sjove, kreative og uhyggelige bud. Vi har læst og diskuteret, og det har været utroligt svært at vælge kun én vinder. Det har faktisk været så svært at vi har valgt to.

Der er kun én sølvbillet – MEN vi har også valgt en trøstepræmievinder som får 200 bonuspoints til Tellerups webshop til køb af bøger – sponsoreret af vores fantastiske forlag.

 

Vinderen af sølvbilletten er …

 

 

(trommehvirvel!)

 

 

@celine_c21 som har deltaget på Instagram.

 

Hun har skrevet følgende historie:

«Ej Emilie, se her!» udbryder Linus i mens jeg binder elastikken rundt om min tunge, brune fletning, som jeg lige reparerede efter en lang skoledag til klokken 16.30.
«Hey, pas på! Der kan ske noget farligt,» skynder jeg mig at svare, og flår papiret ud af hans hænder. Jeg ligger forsigtigt tegningen på mit skrivebord.
«Hvad er det?» kommer det fra Alban nede fra min lilla sækkestol.
«Bare en tegning,» svarer jeg, glad for at han ikke KAN se det pjuskede sorte hår, piercingerene og de tydelige kindben. Noah.
Linus forslår, at vi spiller Uno.
Jeg har et enkelt kort tilbage på et tidspunkt, men ender med at Alban sender mig et plus 4 kort op.
«Farverne, hver vores egenskab,» siger Alban. Jeg sender ham et skævt smil. Det kan han have ret i.
«Vi skal spise nu, Emilie,» kalder min søster Emma og åbner døren til mit værelse.
«Okay, jeg kommer om lidt»
«Ej, må jeg se den tegning?» spørger min søster om.
«Nej pas på,» og lige i det øjeblik jeg får sagt de ord og fjernet tegning fra Emma, har jeg væltet mit glas vand hen over tegningen og inden jeg når at reagere, er Noahs ansigt er tværet ud og papiret er begravet af tårer fra glasset. 
Albans telefon ringer og det sidste jeg hører er Pi’s stemme, der heftigt råber, at Noah ikke trækker vejret mere, før jeg glipper med øjnene og mit sind er overladt til et koldt mørke.

 

Vores grunde til at det er Celine der løber med sølvbilletten:

 • Historien er spændende og godt bygget op – den starter udramatisk, men der introduceres hurtigt en potentiel fare som kommer i spil i klimakset på en uventet måde.
 • Det er ikke et overlagt mord med et velovervejet motiv – og derfor er slutningen så meget mere tragisk. Emilie kommer til at myrde Noah selvom hun ved at der er en risiko forbundet med tegningen (i kraft af sin evne), og selvom hun prøver at forhindre at der sker noget med den.
 • Vi kan se i teksten at Celine er godt inde i SPEKTRUM-universet og har mange detaljer med derfra (Emilies fletning, UNO-spillet, det faktum at Alban ikke kender noget til portrættet af Noah). Vi kan godt lide den detaljesans som historien har.

 

Stort tillykke til Celine!

Skriv en privat besked med din adresse og dit fulde navn til mig (Nanna) på Instagram eller Facebook – så sørger vi for at de to bøger bliver sendt af sted til dig, så snart de lander på forlaget.

 

Men vi har som sagt også fundet en trøstepræmie-vinder af 200 bonuspoint.

 

Og det blev …

 

 

(mere trommehvirvel!)

 

(vildere!)

 

 

 

@yasery som også har deltaget på Instagram.

Stort tillykke! Du må også meget gerne sende en privat besked på Instagram eller på Facebook – så sørger vi for at du får overført bonuspoint.

 

Hendes bidrag lyder sådan her:

Operation grill kylling:

Theodor graver i hans fantasy viden for at finde en måde at hjælpe sine kammerater på i den nye verden. Theodor finder et ritual til at stjæle en andens evner. Han lokker Løjnant Emus gennem porten. På den anden side har Theodor nøje kopieret et overførsels ritual med kridt på gulvet omkring et basin fyldt med vand. Når Emus kommer igennem, så træder han ned i vandet og Theodor smider en tændt toaster ned i basinet og futter ham af. Emus dyr og øjeblikket efter gror Theodor vinger.

 

Både Boris og jeg kunne ikke lade være med at grine over den kreative måde som Theodor gør det af med Emus. Også denne historie bærer præg af at forfatteren er grundigt inde i universet (her PANTEON-SAGAEN) – og kender Theodor godt nok til at vide at han selvfølgelig får idéen fra fiktionens verden. Desuden er det ret morsomt med en grillkylling-engel … 😉

 

Tusind TAK for de mange fantastiske bidrag! Vi glæder os allerede til konkurrencen om den tredje og sidste sølvbillet som udloddes i løbet af foråret. Hold øje med vores sociale medier og med min konkurrenceside for ikke at misse den!

 

Læs alle bidragene her:

(Men pas på – der kan godt være milde spoilers hvis du ikke er helt up to date i vores serier pr. april 2017)

På Nannas Instagram

På Nannas Facebook

På Boris’ Instagram

På Boris’ Facebook

 

Udgivet i BOG 3, Bogmesse, Dilemma, Forfatterliv, Geminiderne, Konkurrence, Leoniderne, SPEKTRUM, Ursiderne | Skriv en kommentar

SPEKTRUM-model søges til bind 3

Argh – jeg glemte helt at slå det op herinde på min blog også! Ansøgningsfrist er allerede i morgen mandag (d. 20. marts) hvis du vil være det næste SPEKTRUM-ansigt 😊

 

 

SPEKTRUM-MODEL SØGES!

 

Er du Nasrin? Eller kender du hende? Tellerup leder efter en model til den nye hovedperson i SPEKTRUM-serien.

 

OM MODELLEN:

• En pige på 12-20 år (Nasrin er 16)

• Mellemøstlige, indiske eller asiatiske træk

 

OM OPGAVEN:

• Du bliver stylet og får taget billeder af en professionel fotograf i et studie i Roskilde

• Photoshootet foregår d. 8. eller 9. april, så du skal kunne én af de dage

• Billederne bruges af forlaget Tellerup til PR-materiale for SPEKTRUM-serien

• Din løn for opgaven er en hel kasse bøger fra forlaget Tellerup

• Du får fuld forplejning under photoshootet og betalt transport til/fra Roskilde

• Dine forældre skal give tilladelse til at du medvirker (de er også velkomne under photoshootet)

 

SÅDAN GØR DU:

• Send et par vellignende billeder af dig selv (gerne både fuld figur og portræt) til df@tellerup.dk senest mandag d. 20. marts

• Den udvalgte model får direkte besked

 

Del gerne med dine venner, så vi kan finde Nasrin!

Udgivet i BOG 3, Forfatterliv, Photoshoot, SPEKTRUM, Ursiderne | Skriv en kommentar

Krimimesse + konkurrence!

 

KONKURRENCE: FIND PÅ ET MORD!

Jeg og min betabuddy Boris Hansen besøger Krimimessen Horsens 1. + 2. april for at fortælle om vores respektive serier.

I den forbindelse udlodder vi den næste af vores tre SØLVBILLETTER (se længere nede på siden), som sikrer vinderen vores to kommende bøger, SPEKTRUM 3 og PANTEON-SAGAEN 2, længe FØR alle andre får fingre i dem!

 

Sådan gør du:

Find på et mord!

Skriv i kommentarfeltet på Facebook eller Instagram (ikke her på bloggen) hvem af personerne fra SPEKTRUM eller PANTEON-SAGAEN der ville myrde én af de andre – og forklar kort HVORFOR og HVORDAN.

Både morder og offer kan komme fra samme serie, eller du kan vælge at blande de to universer.

Sjoveste eller mest kreative forslag får en sølvbillet.

Vi vælger og afslører vinderne under Krimimessen. (Du kan godt deltage selvom du ikke besøger messen.)

 

Men-øøh … hvad er en sølvbillet?!

Sølvbilletterne er din VIP-adgang til vores to næste, dugfriske bøger – længe før de havner på boghandlernes og bibliotekernes hylder.

Så snart bøgerne lander fra trykkeriet, sender vi dem til dig. Det kan være uger (måske måneder) før den officielle udgivelse af SPEKTRUM 3 og PANTEON-SAGAEN 2 som er sat til d. 16. september på Esbjerg Fantasyfestival.

Sølvbillet nummer 1 blev udloddet i forbindelse med vores fælles skrivecamp #BagomBøgerne i februar.

Den tredje og sidste sølvbillet bliver udloddet i løbet af foråret – så hold øje med min blog og mine sociale medier for at være klar til den næste konkurrence! 😀

 

 

EDIT: Nu er der også kommet forside til Boris’ nye bog, PANTEON-SAGAEN 2: AKKANAS GÅDE. Det er de her to smukhedsbasser du kan vinde:

Udgivet i BOG 3, Bogmesse, Konkurrence, SPEKTRUM, Testlæsere, Ursiderne | 3 kommentarer

FORFATTERSTATUS 2015 + 2016

Ja, det lykkedes mig rent faktisk at udskyde min ‘forfatterstatus 2015’ et helt år. Så jeg har besluttet at lave en kombineret opsummering af de to seneste år. Bare for at minde mig selv om hvor meget der er sket (og hvorfor jeg er endt med at sylte en forfatterstatus i 12 måneder).

Jeg gennemgår 2015 og 2016 måned for måned med nogle highlights. Jeg har drysset lidt billeder fra Instagram, et par interviews og nogle musiklinks oven i hatten. Photoshoots, søde læsere og masser af Kajkager. Det har været to gode år!

Januar 2015: 

Forlaget lavede photoshoot til SPEKTRUM 1: LEONIDERNE. Vi fandt Emilie (som i virkeligheden hed Clara) – og havde den hyggeligste dag i et fotostudie i Roskilde. Lidt syret at møde en af sine hovedpersoner … Du kan se snapshots fra dagen + nogle af de færdige resultater her.

Jeg tog hul på andet semester på Forfatterskolen for Børnelitteratur. Det var fedt og hårdt og udfordrende – og bød bl.a. på græske tragedier, gamle fletromaner og den danske film JAGTEN i lektiebunken. Ud over alle de spændende YA- og børnebøger vi selvfølgelig blev introduceret for.

Min ældste lillebror blev læge og far (så jeg blev faster for første gang – yay!)

Februar 2015:

Jeg blev tildelt mit første skriveophold på Hald Hovedgård ved Viborg. I bussen mødte jeg Palle Schmidt, en af de to gæve folk bag konceptet PlotCast (forfatterinterviews i samtaleform). Det blev til et hyggelig, improviseret snak som kan høres her.

Jeg udgav også en novelle til Dragsholm Slot i forbindelse med deres 800 års fødselsdag i 2015. Den givet et sci-fi-twist på Dragsholms populære spøgelseshistorier. Læs den gratis her hvis du er nysgerrig.

Jeg hørte den her sang i loop mens jeg var på Hald (den passer rigtig fint til SPEKTRUM 3):

Mine elever på Forfatterskolen for Unge skrev tekster til Psykiatrisk Museum i Nykøbing Sjælland. Jeg afslag på et arbejdslegat. Igen. Øv! Til gengæld fik jeg også nogle rigtig fine testlæserkommentarerSPEKTRUM 2: GEMINIDERNE. Så universet var i balance, trods alt.

Marts 2015:

Jeg var på Lolland på skriveweekend med nogle buddies fra Forfatterskolen for Børnelitteratur. Vi så solformørkelse – så meget vi nu kunne for skyerne. På vej derned tudede jeg som en idiot i nattoget, fordi jeg var så dum at læse slutningen på A Monster Calls af Patrick Ness i offentligheden (trods advarsler).

Jeg besøgte også min gamle folkeskole til et par skriveworkshops og et foredrag. Krammede på min dansklærer Mette som var den første (ud over mine forældre) der ansporede mig til at skrive historier. Hun troede på min forfatterdrøm længe før jeg selv gjorde.

Og så var jeg på skrivekursus med Håbefulde Unge Forfattere for fjerde år i træk. Vi havde bl.a. besøg af Niels Forsberg der holdt dette inspirerende foredrag om kreativ tænkning:

April 2016:

Jeg hoppede i havet med min svoger (det var koldt!) Jeg lavede endnu en #spotspektrum-konkurrence. Folk begyndte at bruge hashtagget hver gang de så noget regnbue-agtigt eller en af mine bøger ude i verden. Ret sejt 🙂

Politiken anmeldte SPEKTRUM 1: LEONIDERNE og kaldte den “original i sit afsæt og storslået i sin planlægning”. Danish Literary Magazine nævnte også Emilie & Co. Alt i alt en god anmeldelsesmåned.

En dramagruppe fortolkede min tidsrejsenovelle om Dragsholm Slot som deres eksamensprojekt. Jeg var vildt beæret (men undlod at dukke op til deres eksamen og presse deres nerver yderligere).

Maj 2015:

Afsluttede det første år på Forfatterskolen for Børnelitteratur. 

Juni 2015:

Mine elever på Forfatterskolen for Unge udgav en bog med deres egne tekster (ORDVOX) – jeg var en stolt lærer! Homoseksuelle i USA måtte gifte sig. Der var kærlighed i luften og masser af bogregnbuer på Instagram.

Juli 2016:

Jeg fik 2 A4-sider med titler der skulle læses hen over sommeren som forberedelse til andet år på Forfatterskolen for Børnelitteratur. Og jeg fik grønt lys fra redaktøren til en ny fantasyidé jeg havde udtænkt sammen med min bonusdatter på en roadtrip til Sverige. Jeg håber at I kommer til at høre mere om den i 2017.

August 2015:

Min søn startede i skole (og jeg følte mig gammel). Jeg læste The Raven Boys af Mggie Stiefvater – uden at vide at den serie ville smadre min sjæl på bedst tænkelige måde.

Jeg holdt fantasyworkshop i Ishøj og fik min allerførste fanart af seje Anna. Og jeg opdagede at der fandtes en SPEKTRUM-wikia.

Jeg var på sommerskriveferie med Håbefulde Unge Forfattere for tredje år i træk. De to foregående år blev det afholdt hos mig, men i 2015 udvidede vi og rykkede til Egebjerg Forsamlingshus (mit lokale hood).

Og så var der cover-revealSPEKTRUM 2: GEMINIDERNE. Som sædvanlig var det smukke cover lavet af Danielle Finster. Bogen røg til tryk i slutningen af august – og jeg kunne endelig synge “LEEET IIIT GOOOOO” i bedste Elsa-stil.

GEMINIDERNE udkommer 7. november 2015.

GEMINIDERNE udkommer 7. november 2015.

September 2015:

SPEKTRUM 2: GEMINIDERNE kom fra tryk (og jeg skræmte livet af min postdame).

Jeg bloggede om Alban, min blinde karakter – og mine to blinde testlæsere. Der er 3 indlæg indtil videre i serien At se som en blind, men jeg regner med der kommer flere. Du kan læse dem alle her:

At se som en blind #1: Research og testlæsere
At se som en blind #2: Alban som karakter
At se som en blind #3: Mød testlæserne

Oktober 2015:

SPEKTRUM 2: GEMINIDERNE udkom på Herlufsholm Fantasy Bogmesse. Der var så stor efterspørgsel på efterfølgeren til LEONIDERNE at der blev udsolgt to gange på udgivelsesdagen – så forlaget måtte drøne til centrallageret for at hente flere.

Jeg havde været SÅ nervøs for om folk kunne lide Pi lige så godt som Emilie – men bind 2 fik endnu flottere anmeldelser end bind 1. Jeg var vildt lettet og glad. Og havde ekstra mega pres over bind 3, som var landet i den ondeste skrivekrise. Jeg brugte det meste af 2015 (og 2016) på at slås med hovedpersonen i 3’eren, som bare overhovedet ikke opførte sig som jeg havde planlagt fra starten. Det var faktisk ret heldigt – for hun er langt mere interessant nu – men det var også hårdt.

Og så opdagede jeg en af de sjoveste #spotspektrum til dato – at LEONIDERNE var nævnt i en anden bog:

Okay, det her er en af de sjoveste bud på‪ #‎spotspektrum‬ jeg har set indtil nu 🙂 Min gode ven og testlæser @karinhald har spottet at LEONIDERNE har en cameo i bogen PAPRIKA ZOLA ELVIRA, som er skrevet af Marie Duedahl. Bogen udgives af @turbine_forlaget og er bind 3 i en serie til mellem- og udskolingen. HUSK at der er under en måned til at deltage i #spotspektrum – du kan vinde en billet til BogForum, bind 1 + 2 i SPEKTRUM-serien (med personlige hilsener) samt en plakat til LEONIDERNE. Læs mere på min hjemmeside (link i profil) under fanebladet 'Konkurrencer'. #spektrum #leoniderne #geminiderne #turbine #tellerup #marieduedahl #nannafoss #ungdomsbog #konkurrence #giveaway #bogforum #bogforum2015 @telleruppublishers

A photo posted by Nanna Foss (@nannafoss) on

November 2015:

BogForum-måneden! Den store bogmesse i København er altid et højdepunkt. I 2015 var jeg tovholder på den messestand som Håbefulde Unge Forfattere havde crowdfundet i anledning af deres 10 års jubilæum. Det var SÅ sjovt – men jeg nåede at se cirka 0 procent af det øvrige program, fordi jeg løb rundt efter højtalere og tog en masse billeder og dirigerede vagtplan for frivillige HUF-medlemmer. Halvandet års forberedelser gik op i en højere enhed, og jeg var træt, men lykkelig da messen sluttede søndag.

Efter BogForum skulle jeg holde skriveworkshops på skolerne i Odsherred i forbindelse med læsefestivalen Odsherred Læser. To workshops pr. dag i 2 uger. Ret heftig kost for en introvert lige efter BogForum med tusindvis af mennesker. Efter en dags workshops var jeg helt færdig. Efter en uge kunne jeg knap nok huske hvad jeg selv hed. Men jeg overlevede. Og børnene gjorde vist også(?) De skrev i hvert fald nogle ret seje hadebreve-til-helte og var med på langt det meste af de krea-krumspring jeg kastede dem ud i.

Jeg blev også live-interviewet om SPEKTRUM-serien på TV Øst. Det gik godt. Som man kan se.

Jeg signerede bøger i Fantask (der kom stort set ingen kunder pga. snestorm) – men det var hyggeligt, og der var slik.

Jeg blev interviewet på Herlev Bibliotek af bloggeren Sofie (BogSlottet) til åbningen af deres nye YA-afdeling. Jeg svarede bl.a. på spørgsmål fra læserne – og fortalte om den hemmelige karakter Ninus fra SPETRUM-serien. Interviewet og flere andre SPEKTRUM-videoer kan ses på min YouTube-kanal.

Jeg fik også at vide at LEONIDERNE (bind 1) skulle genoptrykkes. Hurra! Læste den igennem for at finde fejl inden den røg til trykkeriet igen. Det tog længere tid end forventet – helt til januar. Kunne kun læse i små bidder hvis ikke jeg skulle blive bims.

December 2015:

Steffen Larsen fra Politiken kunne godt lide bind 2. Han kaldte den “fantasy når det er mest vedkommende”. Weekendavisen kaldte den “endnu bedre” (end bind 1, som samme avis udråbte til “årets bedste bog” i 2014). Bloggerne kastede den ene fantastiske anmeldelse efter den anden ud i cyberspace.

Jeg var glad-glad-glad – for SPEKTRUM-serien havde fået langt flere læsere og langt flottere ord med på vejen end jeg havde kunnet drømme om. Men samtidig var jeg træt-træt-træt. Min energi var i bund, gennemlæsningen af bind 1 gik trægt, og skrivningen på bind 3 gik slet ikke. Der var travlhed på Forfatterskolen for Børnelitteratur og mine egne foredrag/undervisningsjobs. Jeg havde så travlt i efteråret 2015 at jeg slet ikke kunne følge med. Der var så mange ting at glæde sig over, men ingen energi til rent faktisk at gøre det. Min kreativitet gurglede i dødskramper, og jeg hadede hvert eneste ord jeg skrev.  Jeg fik beskeder hver uge fra folk der spurgte hvornår bind 3 kom. Det var helt fantastisk og samtidig angstprovokerende. Mange af anmeldelserne af bind 2 handlede om hvor lang ventetiden til  næste bind allerede virkede – selvom det ‘kun’ var et år. Det skulle vise sig at blive endnu længere – men det vidste jeg (og de) heldigvis ikke dengang …

Januar 2016:

Jeg krabbede mig ind i 2016 med en stædig optimisme, men stadig en helt overvældende træthed. Jeg fik udgivet en novelle i Læseraketten, Eventyrbogen & Ipad’en.

Jeg var på vinterskriveferie den første uge i januar med Håbefulde Unge Forfattere. Det var hyggeligt. Jeg læste bind 1 igennem og skrev på bind 3 og hørte utroligt meget Page Four:

Februar 2016: 

Jeg var i skrivesommerhus helt alene i en uge. Brugte det meste af tiden på at ligge oven på min dyne og glo op i loftet. Havde total skrivekrise og var stadig træt helt ind i knoglerne. Følte mig helt utroligt nederen. Jeg har altid lav energi om vinteren, men de mørke måneder mellem 2015 og 2016 var ekstra hårde at komme igennem. Følte mig lidt som Shawn Mendes i den her video. Som i øvrigt minder mig om Alban og hans evne (hjerte-emoticon).

Jeg holdt skriveworkshop i Himmerland og manusnørdede med min nye beta-buddy Boris Hansen og skrev endnu en legatansøgning (som jeg fik afslag på senere).

Marts 2016:

Var på Krimimesse i Horsens for at holde foredrag. Blev forfattermentor for en dygtig skrivespire. Holdt to foredrag i Fredensborg og et fordrag i Odder (som har en Spektrum-hal!) for nogle supersøde boghandlerelever.

Jeg læste The Raven King – afslutningen på Maggie Stiefvaters The Raven Cycle-serie. Nuurgh. Nuuuuuuuuuuurgh. Kan SLET ikke vente på den Ronan-trilogi som hun efterfølgende annoncerede at hun vil skrive.

Maj 2016:

Deltog i mit femte skrivekursus med Håbefulde Unge Forfattere – første gang som underviser frem for elev. Det var ret syret. Jeg var helt vildt nervøs. Har skrevet lidt om min HUF-rejse her.

Jeg var også på skrivecamp i Sverige med halvdelen af mine buddies fra Forfatterskolen for Børnelitteratur for at slutspurte vores romaner. Jeg nåede mit mål om at skrive 20.000 på halvandet døgn – og kom en del tættere på en færdig roman. Den hører I forhåbentlig også mere om på et tidspunkt.

Juni 2016:

Jeg afsluttede Forfatterskolen for Børnelitteratur efter to hårde, fantastiske og lærerige år. Jeg deltog også i Fantasticon i Valby i et interview og flere paneldebatter (på engelsk, argh).

Jeg havde fået antaget en tidsnovelle til HUF’s nye novellesamling – men trak den tilbage igen, fordi jeg ikke havde tid eller overskud til at redigere den. Det var en svær beslutning. Jeg hader at smide håndklædet i ringen (og alle andre steder). Men jeg håber novellen kan komme ud alligevel, på et tidspunkt hvor der er mere tid til at finpudse. Til gengæld udkom min novelle Eventyrbogen og Ipad’en på grønlandsk. Woop woop – min allerførste oversættelse.

Min kollega Boris Hansen og jeg var på en 10 dage lang skrivecamp i hhv. Odsherred (hvor jeg bor) og Aarhus (hvor han bor). Det var så fedt! Vi spiste kage og drak cider – og jeg sov i en lillebitte båd i Aarhus Havn hvor jeg skulle sidde på knæ mens jeg tog bukser på. Vi skrev på SPEKTRUM 3 og PANTEON 2, og fik lov til at lege med forlagets Instagram imens. Det kan du se resultatet af her. De øverste opslag under hashtagget #bagombøgerne er dog fra forlagets skrivecamp i august – men hvis du scroller lidt, kommer du til #nanoris (som helt klart bliver et aktivt hashtag i 2017!)

Forfatter-takeoveren er officielt begyndt! Vi er ankommet til en hemmelig hytte et sted på Sjælland, og har dermed taget hul på vores to uger lange skrivehi! Vi skal skrive på PANTEON og SPEKTRUM så tasterne fyger til alle sider – men vi har også tid til at svare på spørgsmål fra jer. Om os, vores bøger, vores skriveproces eller antallet af is vi har spist som overspringshandlinger. De to næste indlæg (i aften) bliver en præsentation af os. Nu vil vi pakke ud, koble computerne til og gå i gang med arbejdet. Vi skrives ved døgnet rundt i de næste to uger! Mange hilsner fra Nanna og Boris ★★★ P.S. I øvrigt er det @jarlsborg der har vundet gættelodtrækningen om de 250 bonuspoint til Tellerups hjemmeside. Stort tillykke! Du har fået en privat besked om det praktiske. #bagombøgerne #forfattertakeover #borishansen #nannafoss #tellerup #spotspektrum #leoniderne #geminiderne #spektrum3 #panteonsagaen #forfatter #forfatterliv #skriveferie #bogpåhovedet #ifoxbooks

A photo posted by Tellerup (@tellerup) on

Juli 2016:

Jeg holdt skriveworkshop i Glostrup og opfostrede et glas med sommerfugle. Jeg sad på en sten i Norge og læste bøger (og tudede bl.a. over ONE af Sarah Crossan + HALF LOST af Sally Green). Bagefter tudede jeg (mentalt) over skrappe testlæsernoter fra Boris. Jeg var på endnu en sommerskriveferie med HUF, hvor jeg knoklede videre med SPEKTRUM 3 (og fangirlede over at Patrick Ness kom på BogForum!)

August 2016: 

Jeg var på Bågø med to håndfulde forfatterkolleger fra Forlaget Tellerup. Vi havde en superhyggelig forlænget skriveweekend med masser af nørdesnak, bogstavspil, kageorgie og turboskrivning. Jeg vandt en enhjørning i en quiz, sammen med forlagets seje jedi-sætter. Man kan se billeder fra turen her. Jeg testlæste Boris Hansens bind 2 i PANTEON-sagaen (og glæder mig helt vildt til I andre skal læse den også – daaamn, den er vild!)

Jeg fik at vide fra forlaget at SPEKTRUM 3 ikke kunne nå med på nogen af efterårets messer. Havde dårlig samvittighed over at være nederen og langsom. Havde heldigvis også nogle rigtig søde og tålmodige læsere som tog nyheden rigtig pænt.

September 2016:

Jeg deltog i Fantasyfestival Esbjerg – og afslørede forsiden SPEKTRUM 3: URSIDERNE. Forinden havde jeg lavet en konkurrence hvor man kunne gætte på titlen. Overraskende mange ramte rigtigt – I er mine yndlingsmeteorstormsnørder! 😀

Jeg deltog også i Bogbloggertræf 2016. Det har jeg skrevet lidt om her.

Oktober 2016:

Jeg sendte SPEKTRUM 3 af sted til min redaktør – efter at have tampet på den on-off i næsten to år. Jeg deltog i et superfedt webinar med mine Tellerup-kolleger Lene Dybdahl og Boris Hansen og holdt readathon-foredrag på Slagelse Bibliotek. Og jeg blev faster igen. Nuuhr.

Jeg deltog i Herlufsholm Fantasy Bogmesse for fjerde år i træk, men denne gang uden en ny SPEKTRUM-bog (desværre). Inden messen havde jeg lavet endnu en gættekonkurrence hvor man skulle komme med et bud på hvem der var hovedpersonen i bind 3. Det kom der rigtig mange fine og kreative ting ud af! Videoer, tegninger, collager osv. Se dem alle sammen her.

Jeg afslørede hovedpersonen og gættekonkurrencens vindere på mit interview på messen – som i øvrigt blev livestreamet til Facebook. Hele afsløringen kan du se her – inklusiv min samtale med søde Bibliotekat. Boris og jeg lavede også noget konkurrencespas under selve messen, hvor man skulle skrive en kort fantasytekst. Vinderen blev Thomas – der var så sej at indlæse den tekst som han vandt. Det kan du se her.

 November 2016:

Jeg deltog i NaNoWriMo og skrev et ret personligt blogindlæg om dét og RoboCop og perfektionisme. Jeg endte med at gennemføre NaNoWriMo – og dermed skrive mere end 50.000 ord på SPEKTRUM 4. Jeg fik også et arbejdslegat fra Autorkontoen. Mit allerførste! Det krævede Kajkage.

Jeg var på BogForum og mødte Patrick Ness (hvis bøger jeg har skrevet et langt fangirl-indlæg om her). Men jeg mødte også en masse søde læsere – bl.a. Celine og Sara, der havde lavet flotte SPEKTRUM-trøjer hjemmefra. Så sejt! 🙂 I BogForum-weekenden deltog jeg i en forpremiere med Patrick Ness (på filmatiseringen af hans bog A MONSTER CALLS) og holdt foredrag på Planetariet om SPEKTRUM-serien. Just another day at the office, som man siger.

December 2016:

Jeg lavede fabeldyrsworkshop på den lokale skole med en billedkunstner og en masse seje børn. Og så knoklede mine elever på Forfatterskolen for Unge med at lave en bogrygs-julekalender til december. Du kan læse alle deres tekster her hvis du har lyst.

Jeg havde besøg af nogle studieveninder – nogle af de allerførste testlæsere på SPEKTRUM-serien – og læste noget af bind 4 op for dem. De fik kuldegysninger og grinede lige præcis så højt af de indforståede jokes at jeg fik lyst til at skrive videre på bogen med det samme.

Jeg er ked af at jeg ikke nåede at udgive en bog i 2016 som planlagt. Jeg måtte også trække en novelle tilbage fra en antologi pga. manglende overskud til redigeringen. På plussiden har jeg fået mit første legat nogensinde. Jeg har fået nogle nye sparringspartnere på skrivefronten som jeg havde nogle fede stunder med i 2016 – og glæder mig endnu mere til at udforske 2017 med. Jeg afsluttede mine to år på Forfatterskolen for Børnelitteratur (med første udkast til en roman). Så faktisk har jeg skrevet to bøger og nogle noveller i 2016, selvom ingen af dem nåede at udkomme.

December er en mørk måned, trods alle julelysene. Min hjerne var begyndt at gå i dvale igen. Jeg besluttede at bekæmpe modløs træthed med taknemmelighed. Så en lille uge op til vintersolhverv (årets korteste dag d. 21. december) postede jeg hver dag et billede til min Facebook og Instagram med en eller flere ting jeg var taknemmelig for. Det hjalp faktisk på vintersortsindet. Ikke mindst fordi jeg fik et indblik i hvad andre satte pris på i deres hverdag. Det gjorde mig ekstra taknemmelig for mine læsere og følgere, for min familie og mine venner. Og for at jeg har verdens bedste job. Også selvom det kan være sjæleudhulende hårdt af og til.

Hvad er du taknemmelig for? Min hjerne går i dvale om vinteren. Den er bagud, ligesom vores kalenderlys. Alting går langsommere, både læsning, redigering og skrivning. Blokaderne står i kø, og nogle dage er det en indædt kamp at møve over dem. Men om syv dage vender det. Så er det vintersolhverv – den korteste, mørkeste dag på året – og derfra bliver dagene lysere. Jeg ser frem til at få noget af min energi tilbage. Indtil da vil jeg glæde mig over en ny ting hver dag frem til vintersolhverv. For selvom kalenderlyset er bagud, så brænder det alligevel, med en lille, stædig flamme. Og det tæller for noget. I dag er jeg taknemmelig for en hyggelig morgen med dynebørn, nybagte boller og High School Musical på anlægget. Og for at forlaget har sagt ja til at lave nogle sjove, grafiske eksperimenter med teksten i #spektrum3 (blandt andet med sorte sider ind imellem de hvide). Uh, det bliver spændende 😃 Hvad med dig? Hvad gør dig glad i dag?

A photo posted by Nanna Foss (@nannafoss) on

I går var den korteste, mørkeste dag på året. Jeg fik ikke postet et taknemmelighedsbillede, for jeg bagte småkager med yngel + svigerinde og spiste æbleflæsk med det meste af nabosvigerfamilien og bingewatchede SKAM (endelig!) Det var en dejlig dag, selvom den var nærig med dagslys. Og så poster jeg da bare billedet i dag. For ved I hvad jeg er helt utroligt taknemmelig for? Jer som følger med herinde. Det har været så inspirerende at læse om de små og store ting som gør jer glade. Det var derfor jeg blev mindet om ordet 'sonder' forleden – fordi netop dén følelse slår mig, hver gang I deler et lille stykke af jer selv med mig. Og det er generelt en gave at have jer her i cyberspace. At kunne diskutere bøger med jer, at læse jeres reaktioner på Spektrum-serien, at få glimt af jeres virkelighed. I er en stor del af grunden til at vintermørket ikke føles helt så tungt. Så tak for jer. Helt fra bunden af mit lille brunkagehjerte. 💕🍩💕🍩💕🍩💕🍩💕🍩💕🍩💕🍩💕🍩💕 Hvad er I glade for i dag? #sigdetmedkage #yourock

A photo posted by Nanna Foss (@nannafoss) on

De bedste bøger i 2016:

Jeg fik læst en masse bøger i december. Næsten lige så mange som resten af året tilsammen. Meget af det er forberedelse til et YA-oplæg jeg skal holde i januar – men jeg har for første gang i mange år genfundet min læselyst.

Nogle af de fedeste bøger jeg har læst i år er dem her:

Nogle af bøgerne er anmeldereksemplarer fra Gyldendal UNG og Forlaget Carlsen, men min begejstring er 100 procent min egen (jeg har også læst mange anmeldereksemplarer som ikke er kommet på yndlingslisten). 

4-boeger-i-nov-dec-2016

2015 opsummeret: 

 • 1 bog + 3 noveller udgivet
 • 2 photoshoots gennemført (SPEKTRUM 1 + 2)
 • 26 bøger læst (24 planlagt)
 • 0 legater modtaget
 • Første hele år som underviser på Forfatterskolen for Unge i Odsherred
 • Bookinger til foredrag og undervisning begynder så småt at tage fart

2016 opsummeret:

 • 0 bøger + 2 noveller udgivet (Læseraketten på dansk og grønlandsk)
 • 1 forfatterskole afsluttet
 • 37 bøger læst (24 planlagt)
 • 1 legat modtaget (yay!)
 • Endnu et fedt år som underviser på Forfatterskolen for Unge i Odsherred
 • Endnu flere bookinger til foredrag og undervisning

Mål for 2017:

 • Mindst 1 bog udgivet
 • Mindst 2 nye bøger skrevet (heraf 1 ikke-SPEKTRUM-bog)
 • Fuld knald på den nye skrivegruppe (yay!) og #nanoris
 • Forhåbentlig flere SPEKTRUM-photoshoots
 • 100 bøger læst (inkl. højtlæsning for ungerne)

Hvis du har lyst, kan du læse mine tidligere forfatterstatusser her:

Forfatterstatus 2013
Forfatterstatus 2014

Jeg glæder mig helt vildt til 2017! Måske ses vi derude i virkeligheden på en bogmesse eller lignende. Håber under alle omstændigheder at dine næste 365 dage bliver awesome! Tusind tak fordi du læser med 🙂

Udgivet i Afslag, Anmeldelse, At se som en blind, Bagsidetekst, BOG 2, BOG 3, BOG 4, Boganbefalinger, Bogblogger, Bogmesse, Der er en første gang for alt..., Ferie, Foredrag, Forfatterliv, Forfatterskole, Forfatterstatus, Forside, Geminiderne, HUF, Interview, Kajkage, Konkurrence, Legat, Leoniderne, Musikalsk inspiration, Noveller, Omtale, Photoshoot, Redigering, Research, Signering, Skriveferie, Skriveweekend, SPEKTRUM, SpotSpektrum, Testlæsere, TV, Undervisning, Ursiderne | Skriv en kommentar

Om forskellen på ‘nice’ og Ness

img_20161105_132123

Damn, det her blogindlæg er endt med at blive langt. Men jeg synes også Patrick Ness er ret sej. Kender du ham ikke? Fear not! Jeg har kogt mine pointer ned til det Kinder-æg som udgør Patrick Ness. Hele 3 ting på én gang som gør det værd at stifte bekendtskab med hans bøger. Uddybelse følger. Men først Kinder-ægget.

3 gode grunde til at læse Patrick Ness:

Han er sjov

Han er ærlig

Han er venlig

“Venlig?” tænker du nu. “Det er sgu da et absurd kedeligt adjektiv! Hvorfor skulle dét give mig lyst til at læse hans bøger?” 

Fordi der er forskel på at være ‘kind’ og ‘nice’ (begge synonymer for ‘venlig’ på engelsk). Ness skelner mellem de to ord. Og det kan godt være han er et af de rareste mennesker jeg har mødt – men han er også ét af de mest bad-ass. Mere om dét lige om lidt.

Jeg har været så heldig at få anmeldereksemplarer fra Gyldendal af de tre Ness-bøger som de har oversat indtil videre. Det er blandt andet dem som jeg rabler om i det her indlæg.

Her et kort oprids:

Monster er magisk realisme om sorg og raseri og tilgivelse, fortalt med en rå skrøbelighed som banker Kleenex-beholdningen helt i bund, før man vender den sidste side.

Connors mor er syg, og en nat kommer et monster på besøg. For ikke at blive ædt er Connor nødt til at fortælle historier. Sande historier. Men tør han fortælle den vigtigste historie af dem alle?

20161115_102650

Mere end det er filosofisk science fiction om livets uretfærdighed, men også dets skønhed. Om selvmord og ensomhed på den ene side – og venskab og håb på den anden.

Seth drukner. Han vågner op et freaky, fremmed sted – og ingenting giver mening. Overhovedet. Er han alene? Har han opfundet det hele? Eller er der mere end det?

20161115_102641

Vi andre bor her bare er humoristisk fantasy med en ny vinkel – den handler nemlig om dem som ikke er de udvalgte. Men den handler også om kærlighed, især til de mennesker man selv vælger. Og til sig selv. Selvom man føler sig som den ven alle de andre lettest kan undvære.

Mike har OCD, en fucked-up familie og en bedsteven som er sort, homoseksuel quarterback og kvart kattegud. Deres by bliver plaget af et mystisk, blåt lys, men det er ikke Mike og hans venner, som hovedplottet handler om. De bor der bare, mens de lækre indie-kids redder dagen og/eller dør på stribe. Men selvom ens historie foregår på sidelinjen, kan den stadig godt være vigtig …

20161115_102635

Det hele startede med et monster … 

Jeg har været fan af Ness siden jeg læste A Monster Calls (som den hedder på engelsk) – og efterfølgende fandt hans meget inspirerende foredrag Southbank Show Masterclass: Patrick Ness on writing a novel med en masse gode forfatterråd.

Mit lille fangirlhjerte var derfor ved at implodere da jeg fandt ud af at han kom på BogForum 2016. Og ikke mindst da jeg i BogForum-weekenden blev inviteret til forpremiere på Syv minutter over midnat, som filmatiseringen af Monster hedder på dansk. Den havde officiel premiere d. 8. december – og den er virkelig fantastisk. En af de bedste filmatiseringer jeg har set. Måske fordi Ness selv har skrevet manuskriptet og derfor har kunnet overføre meget af stemningen fra bogen.

12105972_10208263819532715_40134357951762446_n

Filmplakaten til SYV MINUTTER OVER MIDNAT. Hvis du er heldig, går den stadig i biografen.

Da jeg læste bogen færdig, sad jeg og grimhedstudede i et nattog til Lolland. Da jeg så filmen, silegræd jeg kavalergangen på min kjole helt fugtig. Det er en historie som kunne være fortalt med meget større armbevægelser (og helt utroligt mange klichéer om sorg) – men jeg synes balancen mellem det væmmelige og det eventyrlige er rigtig fint ramt.

Bogen er også meget underspillet, rent sprogligt. Jeg tror ikke der er en eneste metafor, ud over den symbolik der ligger i monsterets fortællinger – men Connors historie rammer alligevel. Så. Hårdt. Ikke mindst på grund af de fabelagtige blæktegninger som Jim Kay har lavet, og som underbygger bogens knugende stemning. Tegningerne har tydeligvis inspireret til nogle smukke animationssekvenser i filmatiseringen.

20161111_182539

Q&A med Patrick Ness til forpremieren i Empire Bio. Desværre skulle jeg holde et foredrag lige bagefter – så nåede ikke at hilse på ham i biografen. Men dagen efter på BogForum tog jeg revanche (og fangirlsvedte lidt imens).

 

Nå … det var det Kinderæg vi kom fra, ikke? De 3 gode grunde til at læse Patrick Ness?

Well. Here goes:

Grund #1: Han er sjov

Hvis jeg ikke allerede har overbevist dig om hans uovertrufne humoristiske sans ved at beskrive hvor meget jeg har hulket til hans historier (…) så kommer her et citat:

Lyden af mennesker, der spiser, og mennesker, der bliver spist.
Hvem kunne vide, at det ville være en nærmest glad lyd?

Vi andre bor her bare, Patrick Ness

Ja, ja, det lyder som noget fra en splatterfilm. Men jeg LOVER det er sjovt i konteksten. Ligesom jeg lover folk der ikke har læst Monster at det ikke er en typisk monsterbog. Overhovedet. Patrick Ness kan sagtens skrive uhyggeligt. Han kan sagtens skrive splat og død og jammerlighed. Men han kan også skrive så smukt og sjovt og sandt at det kribler helt inde i de inderste hjertekamre. Og han kan kombinere humor og alvor på en måde så man græder af grin på én side og pludselig sidder og græder for alvor og ikke engang har opdaget at det skiftede.

En af grundene til at bogen Monster (og filmatiseringen) fungerer, er at Ness ikke lægger en overdreven vægt på det sentimentale. Der var en Q&A med ham efter forpremieren, hvor han bl.a. fortalte at der ikke er nogen der siger “I love you” i historien. Han synes det er den lidt for nemme måde at få læseren/seeren til at føle noget. Man kan godt vise kærlighed uden at bruge ordet.

Og frem for alt kan man godt give plads til vrede i en fortælling om kærlighed. De negative følelser er en vigtig del af sorgens anatomi, og deres tilstedeværelse i Monster-fortællingen smadrer anløbene til sentimentalitet. Som én der selv skriver bøger ved jeg hvor åndssvagt svært det er ramme balancen mellem ‘rørende’ og ‘corny’ – så en del af mit forfattercrush på Patrick Ness ligger i hans tekniske evner.

Hey, se – et citat mere som jeg synes er ret (underspillet) sjovt:

“Dude,” siger Jared og gnider sig i øjnene. “Jeg bliver lidt smadret af at helbrede. Jeg må hellere komme hjem i seng.

“Ja,” siger jeg. “Tak igen.”

“Det er helt i orden, min ven.” Han tager en dyb indånding og åbner sin dør igen. “Jeg skal lige velsigne.”

Hundrede katte og en puma kigger forventningsfuldt på ham, da han går ud til dem og løfter hænderne i vejret.

Vi andre bor her bare, Patrick Ness

Grund #2: Han er ærlig

En anden ting ved Kinder-ægget er Ness’ forhold til sandhed. Det er for eksempel et grundtema i Monster, hvor hovedpersonen Connor hele tiden er på jagt efter en endegyldig, sort/hvid udlægning af moralerne i monsterets historier. Og hvor han til sidst udfrittes den ultimative sandhed af monsteret. Den som gør allermest ondt:

“Hvis du siger sandheden,” hviskede monsteret i hans øre, “vil du kunne klare alt, uanset hvad der sker.”

Monster af Patrick Ness

Sandhed er også omdrejningspunktet i et helt afsnit af Dr. Who-spin-off-serien ‘Class’ som Ness har skrevet manuskript til. Her fanges alle de unge hovedpersoner i et klasselokale uden for tid og rum – og kan kun slippe fri ved at fortælle deres dybeste hemmeligheder til hinanden. Cue teenageusikkerhed for fuld udblæsning.

(Og ja, jeg var så nysgerrig på den åndssvage serie at jeg har fået spoilet stort set alle plottwists på tumblr og YouTube. Men nu glæder jeg mig bare endnu mere til at se den, når den forhåbentlig kommer til Danmark i 2017.) Du kan læse mere om Class, YA som genre og Vi andre bor her bare i det her interview.

Ness er så god til at beskrive usikkerhed. Følelsen af at være den mindst ønskede i en vennegruppe. Eller “den der blanding af total selvtillid og totalt manglende tro på sig selv, hvilket er mere almindeligt, end folk tror” (formulering fra Vi andre bor her bare). Følelsen af ikke at høre til. Følelsen af at det hele bare er … forkert. Ude af sync. Det er en teenageting, men det er frem for alt en mennesketing:

“Jeg synes ikke, at noget er tydeligere,” hører jeg til min overraskelse mig selv sige. “Jeg føler bare, at min krop består af alle der her forskellige dele, og selvom det ser ud, som om jeg er sat sammen, så svæver delene bare, og hvis jeg falder for hårdt ned, så flyver de i alle retninger.”

Vi andre bor her bare, Patrick Ness

Og nå ja, så får Ness også lige givet taletid til minoritetsgrupper og sat spot på nogle vigtige tabuer i sine bøger. Fordi han er et bad-ass Kinder-æg like that. Og fordi han ikke tror på at pakke sandheden ind i pussenussede eufemismer. Det med “I love you”-aversionen i Monster er én ting. Det her citat er et andet:

“Excentrisk Alzheimers på film pisser mig virkelig af. Den slags, du ved, hvor bedstemoren er sød og sjov og på stikord siger ting, der er langt ude, men kloge. Ægte Alzheimers er så fjernt fra det. SÅ fjernt. Det er skræmmende og fortvivlende og så sørgeligt, at det er til at dø over.”

Vi andre bor her bare af Patrick Ness

Jeps, der er Alzheimers i Vi andre bor her bare (selvom den handler om teenagere). Der er også OCD og spiseforstyrrelser og seksuelle identitetskriser og verdens potentielle undergang. Men uden at noget af det spiller en fremtrædende rolle. Det er bare nuancer i historien og i karaktergalleriet. Og det er freaking awesome.

Apropos minoriteter, så er ingen af hovedpersonerne i tv-serien Class en hvid, heteroseksuel mand. Dem har man set rigeligt af allerede, og Ness vil gerne vise verdens diversitet i mainstream underholdning. Han så ikke sig selv (‘the gay kid’) repræsenteret i popkulturen da han voksede op, og det har han tænkt sig at lave om på. Denne pointe går igen i flere interviews med ham – og kom også frem under hans optrædener på BogForum:

“One of my fundamental beliefs is that one of the ways to change the world is act as if the world has actually changed.”

Patrick Ness (citat fra artiklen nedenfor)

Hovedpersonen i Class er en homoseksuel alien, forklædt som 17-årigt menneske. Der gøres ikke noget stort ud af homoseksualiteten, men fokuseres på andre karaktertræk – som fx hans ret kiksede social skills og det faktum at han er, well, en prins fra en nu uddød planet. Ligesom en af personerne i Vi andre bor her bare er homoseksuel, uden at det er dét som udgør hans personlighed. Jeg har samme tilgang til Albans blindhed i SPEKTRUM-serien, i øvrigt – at den ikke skal være et dominerende karaktertræk. Det har jeg skrevet lidt om i dette indlæg.

Ness’ repræsentation i Class har fået stor positiv opmærksomhed i LGBT-miljøet, bl.a. i den her BuzzFeed-artikel: The Casual Gay Relationship in “Class” Is Actually Important (men der er en del milde spoilers, så klik er på eget ansvar).

Hvis du savner noget i verden (eller i YA-litteraturen), så lav det om. Men lad som om det altid har været sådan. Som om det ikke er en big deal. Det mantra er Ness ikke alene om – det lader til at have fået fat i YA-genren de seneste år, og jeg synes det er fantastisk. Der kommer flere bøger om LGBT, om psykisk og fysisk sygdom, om etniske minoriteter. I det nye år skal jeg holde et oplæg om YA-tendenser på IBBY’s statusseminar – som formentlig også smider et blogindlæg af sig med hovedpointer.

Grund #3: Han er venlig

Sidste del af Kinder-ægget. Hvordan kan ‘venlig’ være bad-ass?

Patrick Ness sagde til forpremieren på Syv minutter over midnat at der er forskel på ‘nice’ og ‘kind’. Stor forskel. Og at det er langt vigtigere at være ‘kind’. Man kan godt være venlig over for folk uden at være et godt menneske – og man kan sagtens være et godt menneske uden nødvendigvis altid at være venlig.

Ness er ‘kind’. Han er helt utroligt rar at snakke med (også selvom man er en paniksvedende fangirl med en signeringstusch der ikke virker). Men han er ikke ‘nice’. Han skriver ikke feel-good-historier for at please folk. Han skriver fra hjertet. Det hjerte som ligner en blodig knytnæve og rammer dig lige i solar plexus.

Signeret Twitter-citat om at skrive fra hjertet. Det skal hænge på mit kontor. Jeg har nul procent fangirl-cool. Men helt ærligt. Det er sådan et fint citat.

Signeret Twitter-citat om at skrive fra hjertet. Det skal hænge på mit kontor. Jeg har nul procent fangirl-cool. Men helt ærligt. Det er sådan et fint citat.

Han skriver om ensomhed og elendighed, men han har hele tiden et glimt af håb med – og han får flettet kærlighed og humor ind i selv de mest deprimerende situationer. Han rammer følelsen af at være undværlig (uden det ekstra u). En tabufølelse som teenagere, og mange mennesker generelt, slås med. Det er noget han nævner både i Class og i Vi andre bor her bare og i Mere end det. Den dér fornemmelse af at man kan undværes. At man ikke betyder noget.

Men Ness vil gerne vise teenagere at man ikke behøver være Den Udvalgte for at betyde noget. For at kunne spejle sig i YA-litteratur eller i andre mennesker. Det snakker han om i dette fine interview som GYLDENDAL UNG lavede med ham da han besøgte Danmark i november. Han fortæller blandt andet hvorfor det er så vigtigt at genopfinde ‘Den Udvalgte’-narrativet – og hvordan YA-litteraturen kan gøre verden til et mindre ensomt sted. Se interviewet på video her:

Ness tager teenagerne seriøst. Han forstår hvor ensomt og fantastisk og mindfuck-agtigt det er at gennemgå puberteten – med alle dens identitetskriser og åndssvage forældre der fatter hat af noget som helst. Han synes det er helt enormt provokerende når voksne siger til teenagere at ‘det går over’. For det er bare et superråddent argument hvis man står midt i det.

“Den fejl, som enhver voksen begår, er at tro, at nød og lidelse ikke har nogen betydning for unge mennesker, fordi vi vokser fra det. Hvad så, hvis vi gør? Vores liv sker lige nu, ligesom dit gør.”

Vi andre bor her bare, Patrick Ness

Under et interview på BogForum kom han med en smuk analogi om indkøbscentre. Han sagde at han altid prøvede at se fremad, ikke at dvæle ved fortiden. Men det betød ikke at han ignorerede hvad der var sket. Både det gode og det dårlige er med til at forme ens personlighed. “Dit liv er et indkøbscenter,” sagde han. “Og alle de ting som er sket for dig, befinder sig i det indkøbscenter. Det kan du ikke lave om på. Men den person du er lige nu, er defineret af hvor du står i indkøbscenteret, og hvad du holder i hånden. Og det kan hele tiden ændre sig.”

Jeg tror ikke man kan ramme teenagefølelsen uden at have gennemlevet den til fulde selv. Både det kiksede og det sitrende. Og jeg tror at Patrick Ness’ variation af ‘kind’ kommer af alle de ting der står i hans personlige indkøbscenter (hvilket i øvrigt må være et både betagende og fucked-up sted, hvis man skal dømme ud fra hans bøger). De har skærpet hans empati, så han kan bruge den i sine historier. Og jeg håber at der kommer mange, mange flere af dem …

“So go out into the world, be a not-dickhead in the largest way you can, spread love so thick your enemies drown in it.”

Patrick Ness på Twitter

 

Til sidst: En håndfuld billeder af en fangirl på BogForum

20161112_115343

Patrick Ness på Gyldendals Tranescene.

 

20161115_102009

“Historier er nogle vilde skabninger,” fortsatte monsteret. “Når man slipper dem løs, ved man aldrig, hvor meget ravage de vil lave.”

Monster, Patrick Ness

20161112_125138

Kø til Patrick Ness-signering (den var mindst dobbelt så lang da den startede).

20161115_101959

“Folk ser historier alle vegne. Det sagde min far altid. Vi tager tilfældige begivenheder og sætter dem sammen i et mønster, så vi får en historie, vi kan trøste os med, selv om det er helt tydeligt, at den ikke er sand. Vi er nødt til at lyve for os selv for at overleve. Ellers ville vi blive sindssyge.”

Mere end det, Patrick Ness

20161112_123944

Patrick Ness + Fossfatter. Kun lidt starstruck. Okay, meget.

20161114_162936

“For Nanna. Good luck with the writing!” Den signatur fra BogForum som jeg er mest glad for (hjerte-emoji).

P.S. Temasangen til Class er awesome! 

Udgivet i Anmeldelse, Boganbefalinger, Bogmesse, Forfatterliv, Inspiration, Signering, Skrivetips | Skriv en kommentar

BogForum, Astronomisk Fredagsbar – og en konkurrence

I den kommende weekend er jeg på BogForum i det københavnske Bella Center alle tre dage (fredag, lørdag, søndag).

 • Jeg signerer fredag kl. 15 og søndag kl. 16 hos Forlaget Tellerup.
 • Derudover læser jeg op fra SPEKTRUM 3: URSIDERNE fredag kl. 14 i LytteSalonen (Momo Lydbog).
 • Jeg er på messen alle tre dage – sig endelig hej hvis du ser mig 🙂

Nedenfor kan du se hvor du kan møde mig og mine kolleger (kun signeringer – mange af dem har også optrædener på scener – søg på deres navne i programmet):

tellerup-signeringer

Astronomisk Fredagsbar + foredrag

Fredag efter BogForum er der Astronomisk Fredagsbar på Tycho Brahes Planetarium (også i København). Temaet er ‘Bøger & Astronomi’, og jeg er inviteret til at holde foredrag om SPEKTRUM-serien.

Se lige et fedt program:

astronomisk-fredagsbar

Konkurrence – vind bøger & billetter

Hvis du gerne vil med til Astronomisk Fredagsbar OG BogForum OG vinde bøger – så deltag i den her konkurrence inden torsdag d. 10/11 kl. 12.00. Og psst … den lilla bog kan man godt få signeret af forfatteren, hvis man vinder … 😉

Håber vi ses!

Udgivet i BOG 2, BOG 3, Bogmesse, Der er en første gang for alt..., Foredrag, Forfatterliv, Geminiderne, HUF, Konkurrence, Leoniderne, Oplæsning, Signering, SPEKTRUM, Ursiderne | Skriv en kommentar