Forfatterskole, skriveweekend og Sherlock Holmes

 

De seneste fire dage har jeg levet det vilde forfatterliv (kulturchok på flere planer efter at have haft syge børn hjemme i en lille måned). Fire dage med fuld knald på skrivning og socialt hurlumhej. Bogreception, første dag(e) på Forfatterskolen for Børnelitteratur, skriveweekend med HUF (Håbefulde Unge Forfattere). Det har været rigtig fedt, men min lille, introverte hjerne er også tæt på smoothiestadiet nu … 😉

 

FREDAG: Bogreception for Sherlock-nørder

Blev ret spontant inviteret til bogreception for Sherlock Holmes i Danmark fredag eftermiddag. Jeg havde fulgt bogen på dens Facebook-side et stykke tid – uden at vide, at forfatteren var gift med min nye arbejdsgiver på Forfatterskolen for Unge. Da hun fik nys om min nyudklækkede Sherlock Holmes-feber, trillede hun fluks en invitation i min mailboks. Og hvem kan sige nej til sodavand, fingersandwicher OG Sherlock Holmes i samme lokale? Mens jeg sad i toget på vej til København, læste/kommenterede jeg de sidste ansøgningstekster til Forfatterskolen for Børnelitteratur. Shit, de var gode. Fik helt præstationsangst. Men glædede mig mere end nogensinde til at starte.

 

Til receptionen fik jeg scoret en forfattersignatur i den fine (og über-nørdede) Sherlock-bog. Forfatteren holdt et oplæg om Sherlock Holmes’ indtog på det danske marked op gennem 1900-tallet, og han fortalte også om de nyere fortolkninger af den kendte detektiv – blandt andet i form af fan fiction og fanart, som især er populært i relation til BBC’s tv-serie Sherlock. Jeg glæder mig, til jeg har indhentet min lektielæsning og min redigering så meget, at jeg kan læse hele bogen!

 

2014-09-05 19.36.30

 

Jeg fik også snakket med et par folk fra forlaget Rosenkilde & Bahnhof, der gerne ville donere et konkurrenceeksemplar af bogen. Altså bliver der snart mulighed for at vinde Sherlock Holmes i Danmark her på bloggen – stay tuned!

 

Efter jeg havde minglet og snablet sodavand og engelske agurkesandwicher i en rum tid, tog jeg hjem til en veninde i Taastrup. Hun havde købt Kajkager for at fejre min fine lektørudtalelse, og jeg havde købt Asti for at fejre hendes specialeafslutning, og så hældte vi boblevand i kæmpestore ølglas og kværnede halvandet afsnit Sherlock på Netflix, før vi døde af træthed (Fun Fact: Når man er træt i forvejen, er Asti i kæmpestore ølglas ikke en specielt god idé).

 

2014-09-05 22.04.17

 

LØRDAG: Introdag på Forfatterskolen for Børnelitteratur

Stod tidligt op og tog ind til Dansk Forfatterforening på Christianshavn med min veninde, fordi vi begge var en del af arrangørteamet på HUF’s skriveweekend. Jeg hjalp med at sætte kaffe over, rykke borde rundt og skrive ting på en tavle, før jeg vinkede farvel og drog mod Forfatterskolen for Børnelitteratur i Emdrup. Her hjalp jeg også med at sætte kaffe over, rykke borde rundt og skrive ting på en tavle (overvejede et kort øjeblik, om jeg havde glemt at vågne og i virkeligheden befandt mig i et Inception-agtigt drømmeloop med kaffe).

 

Hilste på Forfatterskolens maskot-abe i filtudgave, på de 11 andre elever og på de fire undervisere, der var mødt op for at diskutere vores ansøgningstekster med os. I flere timer sad vi i en stor rundkreds og gav feedback til hinanden. Virkeligt hardcore. Havde man brugt en kliché eller skrevet en kedelig slutning, fik man det at vide med store bogstaver. Hvis man havde for mange besjælinger eller en uklar fortællesynsvinkel, blev det skudt ned. Men hvis man havde et godt flow eller en unik metafor, blev det også rost. Utvetydigt. Og der var heldigvis ikke nogen fast opskrift på Den Gode Tekst. Underviserne var ikke engang enige om, hvad der var godt og skidt, hvilket gav en fed dynamik til diskussionerne.

 

2014-09-06 11.30.14

 

Teksterne var vidt forskellige. Klassisk fantasy med firarmede skælvæsner. Realismetekster med incest, cutting, øl og venindehalskæder. En hjerneskadet far, en trafikdræbt kæreste og en krigsskadet bror (sidstnævnte tekst indeholdt endda en Kajkage, hvilket automatisk gjorde den ypperlig i mine øjne).

 

Og så var der min tekst. Man kunne vælge to emner til sin ansøgning, og jeg valgte den, hvor der skulle optræde ’et alvorligt dilemma mellem børn’. Jeg besluttede at presse mig selv lidt. Skrive noget væmmeligt. Så da jeg lavede ansøgningsteksten i april, smed jeg en statusopdatering på Facebook for at få lidt hjælp:

 

Hvordan lyder det mon, når man hugger nogen i hovedet med en økse, hvis underlaget er et klinkegulv og øksen er meget stor? Øksesvingeren er dog ikke ret stærk og kan formentlig ikke hugge helt igennem kraniet med ét hug.

Nogen bud? Det er svært at live-teste uden at få problemer.

(og nej, jeg er ikke ved at udvikle mig til psykopatisk øksemorder … jeg arbejder bare …) 😉

 

Heldigvis har jeg en ret kreativ og/eller makaber omgangskreds, så forslagene væltede ind. Blandt andet disse:

 

jeg tænker det lidt er samme lyd, som når man josker hård ned i en mudderpøl… sådan blødt ja og…. snasket’ish…

Er det gennem kraniet eller gennem halsen? For hvis øksen er stor tror jeg ikke der skal så meget styrke til fra slåerens side – mere bare afstand. Men jeg tænker også at det må knase. Men hvis der så bagefter er lyd af metal mod sten tror jeg den lyd “vinder”

jeg tror at det lyder som knust æg

En lyd som når tønden til fastelavn endelig giver efter.. Skarpt efterfulgt af en lyd som når man hopper rundt i sjap og slud i gummistøvler.

Et knas som lyden af brænde, der bliver flækket med en klæg efterklang?

 

Det udviklede sig til en laaang tråd med gode, klamme idéer og YouTube-klip – men i sidste ende besluttede jeg mig til ikke at beskrive lyden direkte. I stedet beskrev jeg en masse andet. Og det blev en rigtig væmmelig omgang (uddrag fra starten kan ses her):

 

2014-09-09 11.44.01

 

Måske det mest grænseoverskridende, jeg har skrevet. En kommentar fra en af mine mandlige medstuderende på Forfatterskolen opsummerede det meget godt:

 

”Jeg er lidt splittet med din tekst. På den ene side synes jeg, den er rigtig god, men på den anden side ville jeg ønske, at jeg ikke havde læst den.”

 

Den beskrivelse var jeg ret glad for. Mission ‘væmmelig’ accomplished. Det er fedt at kunne røre folk. Få dem til at føle noget. Også selvom det ikke nødvendigvis er behagelige følelser.

 

Vi gik alle teksterne igennem og fik et par kilo bøger (mere) og drak champagne til frokosten, fordi Forfatterskolen for Børnelitteratur har 15 års jubilæum – og så tog jeg tilbage til Forfatterforeningen og skriveweekend med HUF for at være med til den sidste del af programmet.

 

Var dog så bombet i hovedet, at jeg brugte det meste af aftenen på bare at klikke rundt i GEMINIDERNE (bind 2 i min serie) og sukke over alle de ting, jeg stadig manglede at rette. Fik slettet lidt og skrevet nogle noter, men var også ved at falde i søvn foran computeren, fordi jeg kom til at blinke et lidt for langt blink. Heldigvis havde jeg earplugs med til telefonen, så jeg kunne fyre op for noget Disturbed og holde mig vågen, til de sidste håbefulde forfattere var gået og vi kunne låse Forfatterforeningen af.

 

SØNDAG: Skriveweekend med HUF

Mere skrivning! Og denne gang kunne jeg være med hele dagen. Jeg var én af dem, der stod for at sparke morgenen i gang med nogle skriveøvelser, så jeg satte blandt andet nedenstående stykke musik på  – og fik de andre til at følge de mange stemningsskift, mens de skrev. Der var endda et par stykker, der kunne gætte, hvor musikstykket kom fra = nørdepoint hos mig!

 

 

Jeg fik redigeret noget mere (primært grovredigering som at slette, rykke rundt og fusionere), godt hjulpet på vej af de andres klaprende taster. Sidst på eftermiddagen tømte vi den sidste skraldespand og låste Forfatterforeningen af, og jeg daffede mod Taastrup til endnu en overnatning.

 

MANDAG: Introduktion til Forfatterskolen for Børnelitteratur

Havde for en gangs skyld fået mere end en håndfuld timers nattesøvn. Vågnede med en glad kat i ansigtet og spiste morgenmad i sengen med veninden, mens vi så dét afsnit af Sherlock, som havde lagt musik til søndagens skriveøvelse (sæson 2, afsnit 3, for de nysgerrige). Jeg får stadig kuldegysninger under den scene, som musikken kommer fra, selvom jeg har genset afsnittet mange gange.

 

Drog mod København ved middagstid for at mødes med en rigtig god forfatterven, som jeg ikke havde set i lang tid. Sammen traskede vi hovedstadens parker tynde, mens vi fik indhentet det forsømte (og jeg fik tømt hjernen efter en weekend med fuldt blus på).

 

2014-09-06 07.34.27

 

Om eftermiddagen skulle jeg ud på Forfatterskolen for Børnelitteratur igen, denne gang til en introduktionsaften med en præsentationsrunde, en masse praktiske oplysninger – og selvfølgelig de første skriveøvelser (’skriv rødt’ var én af dem … ret sjovt). Vi er to mænd og ti kvinder på holdet, i alderen 22 til 43 år – og alle sammen virker både engagerede og meget, meget dygtige. Jeg kendte kun to af dem i forvejen, men jeg glæder mig til at lære alle sammen bedre at kende.

 

Nu er jeg hjemme igen og er ved at få styr på listerne efter en sygdomsramt sensommer. Og selvom det var fedt at lege forfatter i hovedstaden, så var det også sindssygt dejligt at komme hjem til børnekram, vasketøj og egen seng igen. Ude godt, hjemme fest … 😉

 

Del det med andre:
Dette indlæg blev udgivet i BOG 2, Bogreception, Der er en første gang for alt..., Film, Forfatterliv, Forfatterskole, Geminiderne, HUF, Kajkage, Musikalsk inspiration, Redigering, Skriveweekend, SPEKTRUM, Undervisning. Bogmærk permalinket.

Et svar til Forfatterskole, skriveweekend og Sherlock Holmes

  1. Pingback: Konkurrence: Vind en SHERLOCK-bog | Nanna Foss – forfatter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *