Lektørudtalelse på LEONIDERNE

 

Dagen startede fabelagtigt med barnegråd og barnetis i sengen. Har haft sygt afkom hjemme i to ugers tid nu, så jeg brugte de tidlige formiddagstimer på at skufle mig igennem vasketøj, opvask og legetøj fra de seneste døgn. Var ikke nået til at tænde computeren, da jeg fik en sms fra min redaktør:

 

“Har du tjekket mail i dag? 🙂 “

 

Ehm, næeh … det havde jeg jo ikke. Smækkede opvaskeren i, fik liv i den bærbare og åbnede mailboksen.

 

Lektørudtalelse – Leoniderne stod der i emnefeltet i den øverste mail.

 

Åh, gisp.

 

Hvis du ikke ved, hvad en lektørudtalelse er, så er det en slags anmeldelse for bibliotekarer. Alle bøger får en lektørudtalelse (også kaldet en ‘lektør’), som så bliver tilføjet en giga-database, hvor landets bibliotekarer logger ind for at orientere sig, hver gang de skal købe nye bøger. Altså betyder lektørudtalelsen rigtig meget for, om en bog klarer sig godt på bibliotekerne. En dårlig lektørudtalelse kan medføre, at den sælger dårligt (eller slet ikke) i biblioteksland. Og omvendt, selvfølgelig.

 

Jeg havde ikke regnet med, at lektørudtalelsen ville være klar allerede her i starten af september, når bogen først udkommer 19. oktober. Derfor havde jeg heller ikke nået at få dårlige nerver over den. Men pulsen begyndte alligevel at fræse af sted, da jeg klikkede mig ind i mailen. Mit blik skøjtede hen over sætningerne, uden at min overophedede hjerne kunne beslutte sig for, om den skulle læse starten eller konklusionen først. Så jeg fangede kun brudstykker. Ting som “spændende” og “morsom” og “flot flow”, men også en masse neutrale opsummeringer af handlingen (som lektøren skal indholde).

 

Efterhånden fik jeg dog samlet mig så meget, at jeg kunne læse den fra starten af. Jeg læste meeeeget langsomt, for hvert eneste ord skulle nærmest stampes ind i hjernebarken for at give mening. Da jeg havde stavet mig igennem det hele, var jeg nødt til at tude lidt. Af lettelse. For det var faktisk en rigtig, rigtig fin udtalelse. Bedre end jeg havde turdet håbe på.

 

Lektøren skriver blandt andet:

 

“Det er længe siden, jeg har set en så stilsikker debut inden for dansk science fiction.”

 

Og ja, lige dén sætning blev vist genlæst en håndfuld gange. Ret okay skudsmål at tage med sig i forfatterrygsækken. Egentlig.

 

Jeg må kun offentliggøre 10 procent af lektørudtalelsen, og det er svært at vælge et repræsentativt citat, når både sprog, flow og karakterer får rosende ord med på vejen. Men her er et par uddrag fra den samlede konklusion:

 

“meget spændende og fængslende”

 

“interessant persongalleri og fine psykologiske skildringer”

 

Især det med persongalleriet betyder meget. Jeg har bestræbt mig på at skabe tredimensionelle karakterer i mit SPEKTRUM-univers. Atypiske personligheder, blandet med noget genkendeligt. Ægte mennesker med både fejl og fortrin, med komplicerede følelser og med et levende sprog. At nogen kan se det (og kan lide det) gør mig glad. Sgu dælme!

 

Lektøren roser desuden forsiden (som jeg også er lidt forelsket i) og glæder sig meget til bind 2 (som stadig er under redigeringskniven *hooost*).

 

Så alt i alt er jeg glad i dag. Min redaktør er glad. Og resten af forlaget. Nu er jeg to procent mindre nervøs for oktober … 😉

 

Leoniderne lektør

 

 

Del det med andre:
Dette indlæg blev udgivet i Anmeldelse, Der er en første gang for alt..., Forfatterliv, Forside, Lektør, Leoniderne, Omtale, Reaktion, SPEKTRUM. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *