Forfatterstatus 2014 – et år i (Kaj)kager

Der er en første gang for alt, og 2014 var året, hvor jeg havde mange ‘første gange’.

I dag er min sidste dag i tyverne, for i morgen fylder jeg 30. Så hvorfor ikke bruge dagen på at se tilbage på, hvad 2014 smed i min retning?

Hermed en opridsning, måned for måned, af årets begivenheder – og ikke mindst årets kager! Mange af dem hed Kaj, men der var også andre slags involveret …

JANUAR

FORFATTERLIV: Måneden for min første bogreception. Jeg læste op fra min novelle Corpus Callosum til receptionen for den dystopiske novellesamling Skybrud.

FORFATTERKAGE: Der var småkager til receptionen, men det har jeg desværre ingen billeder af. Til gengæld kan I få et par billeder af de kager, jeg lavede til min fødselsdag i januar: En marengskage med frugt og en bacon-pecan-tærte (lød lækrere, end den smagte).

2014-01-10 20.44.43

2014-01-11 07.40.26

FEBRUAR

FORFATTERLIV: Denne måned bøvlede jeg og forlaget rundt med bagsidetekst til Leoniderne, og bogens udgivelse blev rykket fra maj til oktober af forskellige praktiske årsager.

Det var også måneden for min allerførste anmeldelse – Weekendavisen lavede en fin omtale af Skybrud, hvor min novelle blev nævnt i forbifarten med disse ord:

“Foss rammer uhyggen godt”

FORFATTERKAGE: Jeg har ingen spændende kagebilleder fra februar. Det var en meget tam kagemåned! Har kun et billede af en trist fiber-øko-sundhedssag fra Torvehallerne i København. Tjek lige det skilt dér … mere kage-kedeligt bliver det næppe!

2014-02-01 16.38.05

MARTS

FORFATTERLIV: I marts skrev jeg blandt andet et blogindlæg om en skridt-push-up, der handlede om mine last-minute-ændringer i Leoniderne og en meeeget tålmodig redaktør.

Jeg lavede også et recap på bloggen af Skybruds-receptionen fra januar, hvor jeg speedsnakkede mig igennem mit novelleuddrag.

Skybrud fik desuden en lektørudtalelse og en fin anmeldelse på Boggnasker (som nu hedder Bookeater): Lektør og Boggnasker-stjerneregn til SKYBRUD

Der kom to fantastiske anmeldelser mere til den dystopiske novellesamling, blandt andet fra Emil Blichfeldt på Bogblogger.dk:

“Det fuldstændigt gennemarbejdede er en ting, der er til fælles for alle noveller. Men der er især et bidrag, der hæver sig i flokken og det er i min optik Corpus Callosum. For i historien om en verden, hvor fantasi er af det onde og robotagtig adfærd fremelskes, så leverer Nanna Foss det der virkeligt får det til at rykke, når alt andet er på plads, nemlig en nuanceret persontegning.

Nanna skriver så man kommer ind under huden på hendes personer og efter endt læsning vil man have mere. Faktisk blev jeg så begejstret for novellen, at jeg straks gav mig til at google forfatteren og fandt ud af at hun er kommet ind på forlaget Tellerup og inden for en overskuelig fremtid romandebuterer med serien Spektrum. Den serie glæder jeg mig meget til at læse.”

Wauw. Så er der da noget at leve op til!

I marts var jeg på skrivecamp i Sverige med en god skriveven og min ene søster. Der fik jeg pløjet mig igennem den sidste korrektur på Leoniderne.

Og så var jeg til skrivekursus med Håbefulde Unge Forfattere (HUF) i Dansk Forfatterforening i København – et kursus, jeg selv havde været med til at arrangere (og som i øvrigt bliver gentaget i marts 2015, læs mere her).

FORFATTERKAGE: Spiste Kajkage ved den lokale Brugs med mine børn i spirende forårsvejr. Og inhalerede også en del kage til HUF-kurset. Dét har jeg dog ikke billeder af, men jeg har billeder af fastelavnsudklædte Katniss og Rødhætte, der spiser chokolademadder om søndagen – næsten lige så godt!

2014-04-03 16.26.40

2014-03-02 09.09.19

APRIL

FORFATTERLIV: Sendte en ansøgning til Forfatterskolen for Børnelitteratur. Det var noget, som jeg havde overvejet i mange år, men en snak med skrivevennen i Sverige tændte drømmen igen. Han havde nemlig tænkt sig at søge ind. Og tænk, hvis vi blev optaget begge to? Det ville være helt igennem fantastisk!

For at blive optaget skulle man skrive en fiktionstekst ud fra nogle bestemte retningslinjer. Vi havde allerede lavet skriveøvelser til ansøgningsteksterne i Sverige, og i april arbejdede vi videre med dem. Sendte versioner frem og tilbage og sparrede via chat. En sen aften, lidt i midnat, sendte vi begge to en ansøgning af sted. Og ventede med krydsede, ømme skrivefingre …

Leoniderne var på vej i trykken, så jeg gik i gang med at arbejde med bind 2, Geminiderne. Der skulle klippe-klistres en del i plottet, så jeg fedtede rundt med kapiteloversigter og plotmodeller og en milliard noter. Hele dette plotpuslespil skrev jeg lidt om på bloggen i april.

FORFATTERKAGE: Kajkage-afhængigheden nærmede sig et bekymrende stadie, især da plotpuslespillet greb om sig. Selvom vores Brugs ikke havde de ‘rigtige’, altså dem med mazarinbund, så var det bedre end ingen Kaj. Og hvem kan stå for sådan et halvpsykotisk, grønt smil?

2014-04-09 18.00.51

MAJ

FORFATTERLIV: Jeg fik brev fra Forfatterskolen for Børnelitteratur. Jeg var blevet kaldt til samtale! Jeg skrev fluks til min skriveven og partner in crime – håbede, håbede, håbede, at han havde fået det samme brev. Men det havde han ikke. Shit og øv og FUCK! Det var jo meningen, at vi skulle derind sammen. Tog til samtale alligevel. De havde indkaldt 18 og skulle kun bruge 12, så jeg kunne nå at blive sorteret fra endnu …

Jeg afholdt i denne måned en konkurrence på Facebook, blog og Instagram, hvor jeg udloddede et eksemplar af Skybrud. Man skulle fortælle om sin mest deprimerende læseoplevelse for at deltage. Det kom der rigtig mange deprimerende titler ud af – og jeg gav også mine egne bud. Læs et udpluk her.

Jeg bøvlede rundt med mere redigering af Geminiderne. Blev klar over, at der manglede karakterudvikling hos én af personerne – og overvejede, om et dødsfald ville løse problemet. Når jeg sad fast, overspringshandlede jeg med onlinetests, der bl.a. gav mig svar på, hvilken superhelt jeg var. Det kan man læse om i dette indlæg: Overspringshandlinger og Store Svededags-ferien.

FORFATTERKAGE: Besøgte mine forældre på Midtsjælland og fik rigtige Kajkager. Ikke noget muffin-wannabe fra Dagli’ Brugsen dér. Blev så inspireret, at jeg var nødt til at lave en lille fotosession med min grønne ven.

2014-05-30 13.54.48

2014-05-30 13.55.41

2014-05-30 13.56.31

JUNI

FORFATTERLIV: Jeg var til kursus i Method Writing i Dansk Forfatterforening. Der mødte jeg en anden ung forfatter, der hed Sarah Engell. Hun havde også søgt ind på Forfatterskolen for Børnelitteratur og havde været til samtale, ligesom mig. Hun var sød (og havde lige skrevet en bestseller), så jeg håbede, at vi begge fik en plads.

To dage efter fik jeg brev. Jeg var blevet optaget – vildt! Prøvede at glæde mig til studiestart i september, selvom det ville være uden min skriveven og den entusiasme, som vi havde opbygget sammen. På Facebook fandt jeg ud af, at Sarah også var kommet ind, ligesom én af mine bekendtskaber fra Håbefulde Unge Forfattere. De øvrige ni elever (heraf to hankønsvæsner) kendte jeg ikke, så jeg var meget spændt på, hvad der ventede mig til september.

FORFATTERKAGE: Juni måned bød på dejlig kursusgulerodskage og en Kaj med rød/hvid hue til at fejre min yngste søster, der blev student.

Og så blev jeg faster for allerførste gang. Til en smuk, lille dreng, der kom til at dele navn med min forlagschef. En baby er også en slags kage (sød og lækker og lige til at spise), så derfor kommer der et babybillede med, sammen med Kaj & co.

2014-06-03 14.17.40

2014-06-20 14.30.40

IMG_20140616_183009

JULI

FORFATTERLIV: Jeg holdt tiltrængt sommerferie med slukket hjerne og masser af Sherlock. Aah!

Midt i ferien fik jeg verdens bedste pakkepostLeoniderne var kommet fra tryk! Jeg skrev et jublende blogindlæg, hvor jeg døde lidt af glæde, og opridsede hele den laaange proces med forsidedesign og bagsidetekst.

Jeg fik også taget forfatterbilleder i juli, og jeg modtog kompendie, læseplan og de første fagbøger fra Forfatterskolen for Børnelitteratur. Det føltes mere og mere virkeligt, alt det forfatterhalløj.

FORFATTERKAGE: Jeg var i Aarhus for at fejre min jyske testlæservenindes polterabend, og fik i den forbindelse fornøjelsen af ‘Afternoon Tea’ hos Perchs.

Og så var der selvfølgelig kun én måde at fejre verdens bedste pakkepost: Nemlig med KAJ!

2014-07-05 16.10.28

2014-07-25 15.14.47

AUGUST

FORFATTERLIV: I denne måned lagde jeg hus og græsplæne til HUF’s skriveferie 2014. Det var sindssygt hyggeligt, og jeg fik redigeret en masse på Geminiderne – godt hjulpet på vej af Leoniderne, der funklede, fin og lilla, på arbejdsbordet ved siden af computeren.

Jeg fik mit første ‘rigtige’ undervisningsjob, på Forfatterskolen for Unge i Odsherred. Temmelig angstprovokerende at skulle stå foran et lokale med unge mennesker og lade som om, at jeg var klog og voksen og ægte forfatter-agtig – men jeg glædede mig til at prøve kræfter med et længere undervisningsforløb.

Forlaget frigav læseprøven til Leoniderne, og jeg fik en masse fin respons fra folk, der næsten ikke kunne vente med at læse resten. Nogle af kommentarerne til læseprøven kan ses nederst på siden med anmeldelser.

Min redaktør opdagede første anmeldelse af Leoniderne på Boggnasker (Bookeater) – og den var faktisk rigtig god:

“Nanna Foss’ debutroman er fængslende og utrolig hurtigt overstået, på trods af de mange sider. Det er sjældent at vi får så særlig en læseoplevelse.”

FORFATTERKAGE: HUF’s skriveferie bød på kiks med grillede skumfiduser – og hjemmelavet chokoladecheesecake. Madmor på skriveferie er et koncept, der holder maks!

2014-07-31 21.47.33

2014-08-02 07.49.04

SEPTEMBER

Leoniderne fik en lektørudtalelse, som jeg blev rigtig glad for (kom vistnok til at tude lidt af lettelse). Lektørudtalelsen betyder rigtig meget for salget til bibliotekerne, så følgende skudsmål var dejligt at få med:

“Det er længe siden, jeg har set en så stilsikker debut inden for dansk science fiction.”

Den første weekend i september var tætpakket med Sherlock-reception, start på Forfatterskolen for Børnelitteratur og skriveweekend med HUF. Det har jeg skrevet lidt om her.

Jeg var også til bogbloggertræf i Aalborg, hvor jeg var inviteret som surprisegæst for at fortælle om Leoniderne. Det var superhyggeligt at møde alle de søde bloggere, og ikke mindst min forfatterkollega Christina Bonde, der også holdt et oplæg.

FORFATTERKAGE: September var en god kagemåned! Jeg redigerede stadig løs på Geminiderne, så min mand og min ene nabosvoger købte af og til en Kagkaje med hjem til den svedende forfatter. Der er ikke noget så afstressende som at bide øjet af en Kajkage, når redigeringen driller … 😉

Min ene testlæserveninde købte også Kajkager for at fejre den fine lektørudtalelse, da jeg besøgte hende i København.

Og så begyndte jeg at få kage hver torsdag, hvor bibliotekaren på Asnæs Bibliotek altid sørgede for lidt sødt til Forfatterskolen for Unge.

Endelig var der det overdådige kagebord til Bogbloggertræffet. Især den flotte H. C. Andersen-kage fik bloggernes mobilblitzer til at glitre. Jeg vil være bogblogger, så jeg kan komme med til træf næste år og spise mere kage!

2014-09-02 13.05.25

2014-09-05 22.04.17

2014-09-18 14.00.44

2014-09-27 14.47.38

OKTOBER

Den måned hvor Leoniderne udkom officielt på Herlufsholm Fantasy Bogmesse. Surrealistisk dag fyldt med kram og kage og en milliard indtryk. Jeg skulle på scenen som den første forfatter om søndagen, så jeg gravede i mappen med gamle historier – og fandt en lille, sammenklipset bog om tidsrejser, skrevet dengang jeg var 10 år. Hovedpersonen hed ‘Nanna’ og fandt et mystisk smykke, der kunne bruges til at rejse i tiden. Inspirationen til Spektrum-universet går åbenbart langt tilbage.

Oktober var også den måned, hvor jeg havde min tv-debut med birkes og flagrepuls på TV Øst – helt uden at implodere af rædsel. Tadaa!

Jeg fik de første bogblogger-anmeldelser, som heldigvis var positive. Og jeg begyndte med bævrende nerver at følge med Goodreads, efterhånden som Leoniderne fik flere ratings og anmeldelser. En bogblogger skrev blandt andet i sin læseopdatering på Goodreads:

“GUD hvor er den her bog bare GOD!”

Jeg gav flere interviews i oktober, blandt andet til Nordvestnyt, Palles Gavebod og bogbloggeren Nena. De kan alle sammen læses her.

Desuden skrev jeg et indlæg i debatten om, hvorvidt voksne kan læse ungdomsbøger, og i slutningen af måneden holdt jeg et forfatterforedrag i Egebjerg Læselandsby. Det var knap så stamme-mumle-svede-agtigt som mit foredrag på Herlufsholm tidligere på måneden, og jeg begyndte så småt at håbe, at jeg en dag kunne holde foredrag uden at have lyst til at hoppe ud af det nærmeste vindue.

FORFATTERKAGE: Leonidernes fødselsdag på Herlufsholm Fantasy Bogmesse var præget af så meget kage, at det nærmede sig en magisk feberdrøm. Kajkager i Spektrum-farver (fra forlaget) og hele to flotte Spektrum-kager, hvoraf den ene havde regnbuefyld.

Det kan kun beskrives med ét ord: KAGEHIMLEN! Og den varede endda længe. Den sidste Kaj døde først et par dage efter, foran computeren med Geminiderne.  OM-NOM-NOM!

2014-10-19 12.35.21

2014-10-19 13.04.00

2014-10-19 13.06.43

2014-10-20 09.49.25

2014-10-21 14.26.22

NOVEMBER

FORFATTERLIV: Jeg holdt forfatterforedrag i Viborg (har aldrig været så meget i Jylland som i 2014!) og hoppede på et tog direkte til BogForum dagen efter. Og dér, midt i stillekupéen, opdagede jeg, at Weekendavisen havde anmeldt Leoniderne. Overskriften var ‘årets bedste bog’, og det var svært ikke at opføre en spontan glædesdans i den bomstille kupé.

BogForum var rigtig sjovt, som sædvanlig. Der er sket meget, siden jeg var på messen allerførste gang. Efterhånden kender jeg så mange forfattere, bognørder og forlagsfolk, at BogForum er én lang kramme-smalltalke-turné rundt i de tæppebeklædte gange. Jeg agerede tombolanisse hos Læs for Livet og mødte min ikoniske (og helt vild rare) Tellerup-kollega Dennis Jürgensen, som gav mig følgende skriveråd:

“Bare skriv. Der er ikke nogen rigtig eller forkert måde at gøre det på. Skriv en masse. Og læs – alt muligt.”

Manden har udgivet 56 bøger på 30 år, så det kan ikke være en helt skidt opskrift.

November var også måneden, hvor Leoniderne havde en lille gæsteoptræden i TV2 Nord, da bogbloggeren Rikke viste sin imponerende bogreol frem.

FORFATTERKAGE: Jeg fik Tellerup-kage på BogForum, til forlagets VIP-backstage-arrangement.

Og så fik jeg småkager til vores lokale Eventyrskattejagt, sat i søen af Katrines Skattejagter og undertegnede, som en del af Egebjerg Læselandsby. Småkagerne var ikke noget at råbe hurra for, men det var skattejagten til gengæld. Især fordi min 3-årige datter var på det hold, der vandt, og derfor fik Peter Madsens flotte eventyrbog med hjem.

2014-11-08 16.52.56

2014-11-22 14.52.23

DECEMBER

FORFATTERLIV: Jeg holdt juleafslutning på Forfatterskolen for Unge, hvor mine elever læste op. Sjove, uhyggelige og spændende tekster om hajer, spøgelser og tør kringle. Var så stolt af dem!

Jeg afsluttede semestret på Forfatterskolen for Børnelitteratur med en intensiv lørdag, hvor vi gav respons på hinandens noveller.

Jeg afholdt også en julegavekonkurrence, hvor man kunne vinde Leoniderne til sig selv + en ven. Og så skrev jeg et blogindlæg om dansklærere og svedige pandaer, og læste op fra Leoniderne til VallekildeJUL.

Og så fik jeg udgivet en julenovelle, Dagmars ønskeliste, i ugebladet Hendes Verden. Også en ‘første gang’ for mig, men forhåbentlig ikke den sidste. Det er en sjov genre at eksperimentere med.

Vigtigst af alt: Jeg blev FÆRDIG med andet udkast af Geminiderne! Jeg sendte den nye version til redaktøren lige før jul, omkring 100 sider kortere end første udkast, men alligevel med en masse nye scener. Ikke så mærkeligt, at den tog så mange måneder at redigere …

I juleferien læste jeg I’ll Give You The Sun, en Young Adult-bog, der fangede min opmærksomhed ved at handle om et tvillingepar, hvoraf den ene hedder Noah (ligesom i Spektrum-serien). Den holdt mig vågen en hel nat, fordi jeg bare var nødt til at læse den færdig. Det er en af de eneste bøger, der har haft den effekt i 2014. Kan virkelig anbefales!

FORFATTERKAGE: Jeg opdagede en helt ny del af Kaj-spektret: NisseKaj! Oh, hvilken ypperlig opfindelse! Han var en anelse kvalm i længden med al den røde fondant, men alt i alt et fortryllende bekendtskab. Ham håber jeg at møde i 2015 også!

Juleferien blev desuden brugt på at lave peberkagehus-battle herhjemme; drengene mod pigerne. Kampen endte vist uafgjort, men til gengæld fik vi brugt omkring en liter glasur og afsindige mængder slik. En værdig måde at afslutte kageåret på, synes jeg.

2014-12-07 15.23.33

2014-12-22 12.37.50

2014-12-22 12.38.18

OPSUMMERING 2014:

 • 1 bog udgivet (Leoniderne)
 • 1 bog omskrevet og afleveret til manuspleje (Geminiderne)
 • 1 novelle udgivet (Corpus Callosum i antologien Skybrud)
 • 1 ugebladsnovelle udgivet (Dagmars ønskeliste i Hendes Verden)
 • Antaget som elev på Forfatterskolen for Børnelitteratur
 • Ansat som underviser på Forfatterskolen for Unge (Odsherred)
 • Første tv-optræden
 • Første anmeldelser
 • Første bogbloggertræf
 • Første bogmesse som ‘rigtig’ forfatter
 • Første interviews (avis + online)
 • Første forfatterforedrag
 • RIGTIG MEGET KAGE!

Jeg glæder mig til at se, om 2015 kan toppe den vilde rejse, som 2014 var. Måske er der ikke helt så mange ‘første gange’ i vente. Men jeg er ret sikker på, at det bliver fantastisk alligevel!

I believe in the good things comin’, comin’, comin’, comin … 

2014-12-28 09.04.38

Del det med andre:
Dette indlæg blev udgivet i Anmeldelse, Bagsidetekst, BOG 2, Boganbefalinger, Bogblogger, Bogmesse, Bogreception, Debat, Der er en første gang for alt..., Ferie, Foredrag, Forfatterliv, Forfatterskole, Forfatterstatus, Forside, Geminiderne, HUF, Interview, Kajkage, Konkurrence, Korrektur, Læseprøve, Lektør, Leoniderne, Musikalsk inspiration, Noveller, Omtale, Overspringshandlinger, Reaktion, Redigering, Skriveferie, Skriveweekend, SPEKTRUM, Testlæsere, TV, Undervisning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *