Kan voksne læse ungdomsbøger?

Opdateret 16-01-2015 med følgende fine artikel fra januar 2015 (se P.P.S. nederst på siden).

På dr.dk har man i dag kunnet læse, at det ikke kun er de unge, som læser ungdomsbøger. Faktisk er to tredjedele af lånerne voksne. Nogle af disse låner måske bøger til deres teenagere, og andre har en faglig interesse i ungdomslitteratur, fordi de er lærere, bibliotekarer eller lignende. Men det er formentlig ikke dem alle …

Og er der noget galt i dét? Er ungdomsbøger smådebil eskapisme – eller er det 100 procent okay for granvoksne læsere at bladre rundt i Hunger GamesHarry Potter og En flænge i himlen?

Jeg har samlet lidt artikler om emnet (DR-artiklerne var egentlig bare en tilføjelse til en gammel blog-kladde), og så har jeg afrundet med min egen (nok ret åbenlyse) holdning.

De tre artikler nedenfor indgår i DR-temaet om ungdomsbøger:

1. En artikel om udlånsstatistik med kommentarer fra en forsker i børne- og ungdomskultur og en forlægger fra Gyldendal med speciale i bøger målrettet børn og unge:
Flere voksne end unge låner ungdomsbøger

2. Et interview med forfatter Sanne Munk Jensen, der har skrevet den anmelderroste ungdomsroman Dig og mig ved daggry – og som (hurra!) skal gæsteundervise mine forfatterskoleelever senere på året:
Forfatter af ungdomsbøger: Godt med ældre læsere

3. Et portræt af bogbloggeren Birgitte Bach, som læser både ungdoms- og voksenbøger med lige stor fornøjelse – og som jeg i øvrigt mødte til bogbloggertræffet og var på hold med til den litterære skattejagt:
40-årige Birgitte læser tre ungdomsbøger om ugen

Et af mine forfatter-idoler, John Green, har også udtalt sig om spændingsfeltet mellem voksen- og ungdomsbøger. Eftersom han selv skriver til unge, tager han selvfølgelig netop denne målgruppe i forsvar:

“I’m tired of adults telling teenagers that they (…) can’t read critically, that they aren’t thoughtful”

Fra artiklen John Green: ‘I’m tired of adults telling teenagers that they aren’t smart’

Ligeledes slår han i en anden artikel et slag for, at voksne sagtens kan få noget ud af den såkaldte YA-genre (YA = young adult). For som han siger, så vil man altid have en indre teenager, som kan identificere sig med temaerne i ungdomsbøgerne:

“So yes, when I set out to write a novel about two young people living with cancer who fall in love with a book and then with each other, I was writing it for teenagers. But I was also writing it for my adult self — the one who wanted to know whether love really is stronger than death and who wanted to find hope and joy and humor amid hard times. Those desires know no age.”

Fra artiklen Can you get too old for YA novels?

John Green snakker mere om ungdomsbøger for voksne i dette interview: A young adult novel is a regular novel that people actually read

Den første DR-artikel tager i øvrigt udgangspunkt i en amerikansk artikel/blogpost, der langer ud efter voksne læsere af ungdomsbøger:

“Read whatever you want. But you should feel embarrassed when what you’re reading was written for children. (…) Fellow grown-ups, at the risk of sounding snobbish and joyless and old, we are better than this.”

Fra artiklen Against YA: Adults should be embarrassed to read children’s books

Mit eget standpunkt i debatten? Tja, det er nok ikke så svært at regne ud … 😉

Jeg skriver selv til børn og unge. Jeg går på Forfatterskolen for Børnelitteratur, hvor vi bliver undervist i at skrive god litteratur til læsere under 18. Så ja, mit hjerte banker højt og gungrende for netop den målgruppe. Men også for alle de voksne, der kan få noget ud af at læse historier til ikke-voksne. Alle mine hidtil udgivne historier er målrettet børn og unge, men mange af mine testlæsere på LEONIDERNE har været voksne (den ældste var 54).

Jeg kommer til at læse og knuselske børne- og ungdomsbøger, til jeg er en gammel, indtørret kone – og jeg kommer aldrig til at være flov over det. Modsat forfatteren til den amerikanske artikel ovenfor synes jeg ikke at ungdomsbøger udelukkende er et skridt på vejen til den ‘rigtige’ litteratur – et sæt støtteben man skal afmontere så hurtigt som muligt. Jeg nyder også voksenbøger, men det ene udelukker ikke det andet.

Jeg snakker en lille smule om ungdomsbøger og voksne læsere i dette interview, men jeg synes faktisk, at Sanne, Birgitte og John Green siger det en hel del bedre.

Og til slut et fint og rammende citat fra en klog herre, der var pivhamrende ligeglad med at være ‘rigtigt voksen’:

Critics who treat ‘adult’ as a term of approval, instead of as a merely descriptive term, cannot be adult themselves. To be concerned about being grown up, to admire the grown up because it is grown up, to blush at the suspicion of being childish; these things are the marks of childhood and adolescence. And in childhood and adolescence they are, in moderation, healthy symptoms. Young things ought to want to grow. But to carry on into middle life or even into early manhood this concern about being adult is a mark of really arrested development. When I was ten, I read fairy tales in secret and would have been ashamed if I had been found doing so. Now that I am fifty I read them openly. When I became a man I put away childish things, including the fear of childishness and the desire to be very grown up.

C.S. Lewis

P.S.: Politiken bragte den meget interessante artikel For gammel til børnebøger? i BØGER-tillægget søndag d. 28/9-2014, men artiklen findes desværre ikke på netavisen. 

P.P.S. Ny artikel fra Politiken fra januar 2015: Højspændte teenagebøger er populære som aldrig før – også hos voksne

Del det med andre:
Dette indlæg blev udgivet i Bogblogger, Debat, Forfatterskole, Leoniderne, Testlæsere. Bogmærk permalinket.

5 svar til Kan voksne læse ungdomsbøger?

 1. Nena Skov skriver:

  Jeg er SÅ enig. Det at kunne forholde sig til en ungdomsroman, gør ikke at man “synker” ned på et “ikke-litterært” niveau. Det gør til gengæld at man kan læse en bog som det den er, og få noget forskelligt ud af den, afhængig af den historie man som menneske har. Uanset alder. Som lærerstuderende, med linjefag i dansk, har jeg læst en del ungdomslitteratur, og jeg elsker det.
  Og hvem siger at voksne ikke kan se disneyfilm?! 🙂

  Har først nu set dit interview – hvor er du go’!

  • Irene skriver:

   Sådan! Godt sagt, Nena! 🙂

   Blev nu alligevel lidt overrasket over, at andelen af voksne læsere var så meget større end de unge 🙂

  • Nanna skriver:

   Præcis, Nena – en god bog kan tiltale én på mange forskellige planer livet igennem, både afhængig af ens baggrund og alder. De metaforer og nuancer, man ikke får øje på som barnelæser, fanger man måske ved genlæsning, når man er ældre. Eksempelvis har Harry Potter-serien mange tematiske lag og appellerer derfor til de helt unge såvel som de voksne. Og så er det også bare, helt grundlæggende, en spændende og unik historie med masser af humor og alvor – en perfekt blanding uanset hvilken alder man har.

   Man bliver heller aldrig for gammel til tegnefilm i min optik. Der er også kommet mere og mere fokus på den voksne målgruppe gennem årene, synes jeg. Temaerne er stadig relativt simple i forhold til fx de tidligste Disney-spillefilm, men med meget mere kompleksitet i karakterer og plot end førhen. Genser ‘Frozen’ og ‘Rise of the Guardians’ med ungerne for tiden, og glæder mig rigtig meget til ‘Big Hero 6’ rammer biograferne snart.

   Og Irene – jeg var også overrasket over, at der var SÅ mange voksenlæsere. Vidste godt der nok var en del, men alligevel sjovt at få sat tal på.

 2. Cecilie skriver:

  Jeg elsker også at læse ungdomsromaner selvom jeg er voksen.
  Jeg har lige skrevet min første ungdomsroman, en science fiction kærlighedshistorie og fundet ud af, at det er mindst lige så sjovt at skrive dem, som det er at læse dem 🙂
  Jeg har lige oprettet en blog (http://delete.bloggersdelight.dk), hvor jeg lægger afsnit af romanen ud. Romanen er ikke udgivet endnu. Jeg tager meget gerne imod konstruktiv kritik 🙂

  • Nanna skriver:

   Kære Cecilie.

   Tak for din besked. Ungdomsbøger gør evigt ung (især hvis man skriver dem … har jeg hørt) 😉

   Lyder rigtig spændende med dit romanprojekt. Tillykke med at du er færdig! Du kan overveje at oprette en forfatterside på Facebook også, hvor du deler uddrag og så videre. Det kan man sagtens gøre, selvom man ikke er udgivet endnu. Jeg elsker at følge andre (spirende) forfattere på Facebook, men får ikke så tit læst blogs, desværre.

   Held og lykke med det hele!

   Kærlig hilsen
   Nanna

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *