Kreativ splittelse … argh!

 

 

 

 

 

 

 

Jeg føler mig en lille smule splittet. Det er nok meget normalt, når man skriver historier, og hele tiden har sine karakterer tøffende rundt på øverste etage, hvor de hvisker og råber og fører lange dialoger, mens man er i bad. Men lige for øjeblikket er det særligt slemt med den kreative splittelse. Jeg har nemlig tre meget insisterende stemmer på hjernen, som jeg prøver at holde styr på.

Jeg skriver SPEKTRUM-bøgerne i 1. person, og jeg skifter jegfortæller for hvert bind. Lige nu redigerer jeg første bind, Leoniderne, sammen med min redaktør, så mine arbejdsdage går med at godkende kommaer, hun har fjernet, og hele tiden tage stilling til, om min jegfortællers personlighed kommer tydeligt nok frem i det, jeg har skrevet.

Da jeg begyndte at arbejde på BOG 2 for et års tid siden, var det en stor udfordring at få den nye jegfortæller til at adskille sig fra den første. Jeg havde trods alt skrevet on/off på Leoniderne i fire år. Fortælleren i BOG 2 er mere bramfri, bruger flere engelske ord og har et andet metaforkartotek end den første. Desuden taler og tænker hovedpersonen i BOG 2 i kortere sætninger og har en tendens til at gentage tingene. Det er de små sproglige detaljer, der gør, at man fornemmer personligheden mellem linjerne.

Faktisk er det ret svært at redigere Leoniderne efter at have været fordybet i BOG 2 i mange måneder. Jeg er tilbage ved de lange sætninger og de maleriske beskrivelser, men jeg har hele tiden lyst til at simplificere dem, fordi jeg stadig har stemmen fra BOG 2 i hovedet.

Splittelsen stopper dog ikke dér, for jeg er gået i gang med at skrive på tredje bind i SPEKTRUM-serien i forbindelse med NaNoWriMo. For at nå op på 50.000 ord i løbet af november redigerer jeg om dagen og skriver om aftenen (hvis ikke jeg falder i søvn samtidig med mine børn, altså). Det betyder, at jeg langsomt er ved at bore mig vej ind i hovedet på en helt ny karakter. Tilmed en karakter, der ikke har været ret meget med i de to første bøger, og som jeg først skal lære rigtigt at kende nu. Indtil videre har jeg fundet ud af, at min nye jegfortæller er temmelig humorforladt, at vedkommende ikke bander, og at det er en person, der skriver digte og skyller dem ud i toilettet.

Hele tre stemmer på én gang. Det er ligesom en Kinder-overraskelse, bare lidt mere kakofonisk. Og uden chokolade.

Her er tre sange, der passer til de tre fortællestemmer. Bare for at illustrere, hvad jeg har rodet mig ud i.

BOG 1:
Titanium (cover by Madilyn Bailey)

BOG 2:
She’s Not Afraid (One Direction)

BOG 3:
Within (William Joseph)

Og en lille teaser … Fortællestemmen i BOG 4 bliver noget i retning af det her:
Indestructible (Disturbed)

 

Del det med andre:
Dette indlæg blev udgivet i BOG 2, BOG 3, Forfatterliv, Leoniderne, Musikalsk inspiration, Redigering, SPEKTRUM. Bogmærk permalinket.

2 svar til Kreativ splittelse … argh!

  1. Malan skriver:

    Ja, det lyder godt nok som en lidt kringlet proces… Men spændende 🙂 I øvrigt er ordet metaforkartotek da helt fantastisk! Det må straks i brug 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *