Hvem f*** er Nasrin?!

Tilbage i oktober lavede jeg en gættekonkurrence hvor man skulle lure navnet på hovedpersonen i SPEKTRUM 3: URSIDERNE.

Overraskende mange havde været detektiv-agtige og gættet at den nye hovedperson hedder Nasrin.

Der var dog også en del læsere som var forvirrede på et højere plan:

Jeg forstår godt forvirringen! For man når kun liiige akkurat at møde Nasrin i slutningen af bind 2. Og det kræver en del tællen-på-fingre og styr på farverækkefølgen i regnbuen samt nærlæsning af bestemte passager i de to første SPEKTRUM-bøger at komme frem til identiteten på seriens tredje hovedperson.

Men hvem f*** ER hende der Nasrin egentlig?

Bagsideteksten til bog 3 (klik for stor version) afslører blandt andet at hun har prøvet at dø. Og at der er noget i fortiden som hun virkelig, virkelig gerne vil ændre:

Bagsideteksten antyder også at Nasrin har mødt én af de allerede velkendte personer fra SPEKTRUM-serien. Men kan det nu også passe? Det her citat er fra bind 3 – med et glimt at Nasrins første møde med den mystiske dobbeltgænger:

At finde Nasrin (#¤@*!)

Det skal ikke være nogen hemmelighed at Nasrins bog har været den mest vanskelige at skrive indtil nu. Dels fordi der efterhånden er mange ting at holde styr på i seriens tidsrejseplot – og fordi der er flere personer at jonglere rundt med end nogensinde. Desuden er der nogle ret tunge temaer i bind 3 (blandt andet sorg, ensomhed og aggression), som har været en udfordring at balancere på en god måde.

Men det har også været vanskeligt, fordi Nasrin er den karakter i serien der måske har ændret sig mest undervejs i skrivningen. Da jeg gik i gang med bog 3, havde jeg et ret klart billede af hvem Nasrin var, og hvad hendes rolle i serien skulle være. Jeg skrev allerede om hende i 2013 (gisp, for fire år siden!) i dette indlæg:

“Indtil videre har jeg fundet ud af, at min nye jegfortæller er temmelig humorforladt, at vedkommende ikke bander, og at det er en person, der skriver digte og skyller dem ud i toilettet.”

Jeg havde forestillet mig at Nasrins personlige soundtrack bestod af melankolsk klavermusik a la Within af William Joseph.

Med andre ord: Jeg havde en plan! Allerede i 2011, faktisk, hvor Nasrins navn dukkede op første gang i mine SPEKTRUM-noter. Problemet var bare at min plan overhovedet ikke holdt. Hver gang jeg trak i en bestemt retning (fordi det stod i mine #¤@*! noter med mit fint planlagte plot), trak Nasrin den anden vej. Hun var langt mere kompleks end jeg havde kunnet forestille mig – uforsonlig og skrøbelig på samme tid. Men da jeg først havde sporet mig ind på hende, var hun også langt sjovere at skrive end forventet.

Nasrins fortællestemme – hendes tone og hendes vibe – har været lang tid om at falde på plads. Ikke mindst fordi det har været en større teknisk udfordring end normalt. En af de ting som gør Nasrin anderledes er nemlig hendes sprog. Hun har svært ved at stole på folk og gøre sig selv sårbar – og hun nægter derfor konsekvent at stille spørgsmål. Det har været virkelig svært at skrive en hel bog om en hovedperson der ved langt mindre end både læseren og de øvrige karakterer – men som ikke vil stille spørgsmål, fordi hun er helt enormt stædig. For hvordan får man lige ført sin nye hovedperson up to date med handlingen i de to første bøger, når hun ikke spørger om noget som helst? Det har krævet ret mange omskrivninger (og søgninger på spørgsmålstegn i manus) at være konsekvent med dén detalje.

Forklaringen på de manglende spørgsmål kan blandt andet findes i dette citat fra bogen:

Nasrin skriver også digte. Hun synes dog selv de er ret skodagtige – og hun skyller alle de dårlige digte ud i toilettet. Efter at have streget dem ud til ukendelighed.

Og vand fylder en del i historien. Metaforisk og fysisk. Hvordan det helt præcis kommer til udtryk, må du læse bogen for at finde ud af … 🙂 Nasrin kan i hvert fald ikke lide det:

Der er også noget med nogle sorte sider her i bind 3. Det er et grafisk element som har noget med lige præcis Nasrins karakter at gøre (så de sorte sider bliver altså ikke en gennemgående ting i SPEKTRUM-serien). Det startede som lidt af et eksperiment, blandt andet inspireret af den helt fantastiske ILLUMINAE-serie – og endte med at blive langt mere tidskrævende end både jeg og forlaget havde kunnet forestille os. Det tog hele 5 manusplejer (redigeringsrunder) og 20 korrekturrunder (!!) før det hele sad i skabet. Og slutningen blev lavet om liiiige i sidste øjeblik. Men jeg er simpelthen så stolt af resultatet!

Kom til bogrelease og forpremiere!

Hvis du er nysgerrig på Nasrins historie, kan du læse kapitel 1-7  af SPEKTRUM 3: URSIDERNE lige her.

Bogen udkommer lørdag d. 16. septemberEsbjerg Fantasyfestival.

Jeg holder foredrag om SPEKTRUM-serien kl. 13.30 lørdag (hvor jeg også afslører hovedvinderen af sommerens store #SpotSpektrum-konkurrence).

Der er fællesforedrag kl. 13.00 søndag hvor jeg inviterer #BagomBøgerne sammen med min betabuddy Boris Hansen.

Men allerede lørdag d. 2. september kan du komme til eksklusiv forpremiere i København! Lige efter Fantasticon-messen hvor jeg også deltager.

Til forpremieren (kl. 19.30 til 21.30) kan du købe både SPEKTRUM 3: URSIDERNE og Boris Hansens nye bog, PANTEON-SAGAEN 2: AKKANAS GÅDE med forpremiererabat – hele 2 uger før den officielle udgivelse.

Vi har endda fået den seje fantasyforfatter Malene Sølvsten til at komme og være med. Der vil både være paneldebat om YA, genreblandinger og ‘den svære efterfølger’ – samt en sjov (og endnu hemmelig) quiz

Læs mere og tilmeld dig i denne event. NB! Meget få pladser tilbage!

 

Jeg glæder mig til at dele den næste SPEKTRUM-bog med dig 🙂

 

 

Del det med andre:
Dette indlæg blev udgivet i #BagomBøgerne, Bagsidetekst, BOG 3, Bogmesse, Bogreception, Dilemma, Foredrag, Forfatterliv, Forside, Inspiration, Konkurrence, Korrektur, Nanoris, Redigering, SPEKTRUM, SpotSpektrum, Testlæsere, Ursiderne. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *